Els ruixats de la setmana passada van beneficiar de forma especial els boscos de Collserola i van arrossegar el pol·len i altres partícules nocives que s’acumulaven des de feia setmanes damunt de Barcelona. Una pluja realment profitosa, tot i que va estar concentrada en només dues o tres jornades depenent dels barris. Des que vam estrenar el 2015, però, tan sols s’han acumulat 140 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra, menys de dues terceres parts de la precipitació total que haurien d’haver recollit els pluviòmetres d’aquest punt elevat.

De moment, els mapes del temps ens indiquen que la recta final del mes de maig continuarà mancada dels “raigs” que l’haurien de caracteritzar. Només entre divendres i dissabte s’intueix una situació una mica més favorable per a la formació de ruixats o tronades a diversos punts del país.

Més enllà, els models estacionals de previsió parlen d’un mes de juny amb precipitacions normals o lleugerament superiors a les habituals a l’entorn metropolità i en molts altres sectors de Catalunya, i de temperatures mitjanes properes a la normalitat. Aquesta tendència es podria allargar també de cara als mesos de juliol i d’agost. En aquest sentit, no hem d’oblidar finalment que l’estiu és una estació força eixuta a Barcelona: de mitjana, els mesos de juny, juliol i agost hi cauen 38, 20 i 45 litres per metre quadrat, respectivament, segons les estadístiques.