Si les disfresses són un reflex de la realitat social, podem afirmar que els rols tradicionals de gènere entre homes i dones segueixen ben presents. Un passeig per algunes botigues de disfresses de la ciutat és suficient per veure com l’oferta per a nens i homes es basa en personatges musculosos, guerrers, conqueridors o superherois, i l’oferta per a nenes i dones inclou bàsicament infermeres o policies vestides amb minifaldilla, ratetes o conillets sensuals o heroïnes amb poca roba. La polèmica ha saltat amb la proliferació d’imatges de disfresses per a nenes a partir de cinc anys i anunciades com a “infermera sexy”.
Els psicòlegs afirmen que en el cas dels nens les disfresses poden alimentar de manera inconscient el masclisme o la discriminació. La presidenta de la Secció Psicologia de les Dones, Gèneres i Diversitats del Col·legi de Psicologia de Catalunya, Alba Orteu, adverteix que “s’està oferint un rol dominant de la masculinitat i un rol sensual o desitjable de la dona per ser acceptada a la societat” i insta els pares a reflexionar sobre les disfresses que compren als infants. Per Pere Font, psicòleg i fundador de l’Institut d’Estudis de la Sexualitat i la Parella, “hauríem de parlar seriosament amb els fabricants i demanar-los que ampliïn el ventall d’oferta que fan. El problema no és una disfressa de superheroi. Potser el problema és que hi hauria d’haver una superheroïna.” En aquesta línia, entitats com l’associació de consumidors FACUA demanen als fabricants que dissenyin disfresses iguals per a nens i nenes i que retirin els models més polèmics.
Les botigues del sector defensen que no totes les botigues cuiden el que ofereixen, i que aquestes disfresses acostumen a venir de països del sud-est asiàtic que reprodueixen els rols més arcaics de l’home i la dona. Tot i això, afirmen que els adults “compren més les disfresses sensuals que les que no ho són”.