El document de mínims que va aprovar l’acampada de Barcelona en l’assemblea del 12 de juny porta el títol de “Primeres mesures per una vida digna”.

Alguns dels punts responen a actuacions força recents i demanen retirar la llei òmnibus o aturar les retallades plantejades pel govern català. D’altres, emmarcades en la participació, reconeixen el dret a l’autodeterminació o demanen establir referèndums obligatoris i vinculants, en la línia dels que s’han celebrat a Itàlia aquest 12 de juny.

En el marc laboral, el document apunta reduir la jornada a 30 hores i establir una renda mínima de 1.000 € per persona per tal d’assegurar una vida digna. Una demanda que també fa, per exemple, la Xarxa de la renda bàsica. Pel que fa a l’habitatge, s’exigeix aturar els desnonaments i transformar la hipoteca en lloguer en cas de no poder afrontar el pagament per d’atur. Una situació contra la qual lluiten, des de fa temps, col·lectius com la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o l’Associació 500×20.

Quant a la fiscalitat, organitzacions com ATTAC-Catalunya o la Plataforma Fiscalitat Justa també treballen per implantar l’anomenada Taxa Tobin, un impost sobre les transaccions financeres no productives, o per establir un control del frau fiscal.

El medi ambient també té un paper en les demandes: s’aposta per la gestió pública de l’aigua, per suspendre el cultiu de transgènics, fomentar l’agricultura ecològica o per promoure el decreixement. Uns apunts que també tenen a la seva agenda associacions com Som lo que sembrem, Aliança per a la sobirania alimentària, Ecoconsum, Campanya per a la gestió pública de l’aigua o la Xarxa pel decreixement.

Les mesures també apunten cap al sistema bancari i financer, en què es demana crear una banca pública amb control comunitari efectiu a partir de la nacionalització de les institucions financeres rescatades amb fons públic i retornar els rescats aportats per l’Estat a les entitats financeres. Paral·lelament, però en un altre sentit, a Catalunya existeixen serveis financers basats en criteris ètics com ètics Coop57, Projecte Fiare o Triodos.