El de Vallcarca és un cas inusual. El litigi entre els dos privats que reclamen la propietat de la finca podria eternitzar les molèsties que els ocupants causen al veïnat. Els cossos de seguretat tenen, a més, un marge d'acció limitat. MARTA LEGARRETA, advocada especialista en dret immobiliari "En temes acústics, la majoria de les sancions no són de tipus penal, són sancions administratives. Llavors arriben els cossos de seguretat, segurament els Mossos, els piquen a la porta, els demanaran que s'identifiquin, que abaixin la música i demés, però el mal ja està fet." GUILLEM MARTÍNEZ "Segons expliquen els veïns els ocupants de la finca del carrer del Repartidor tenen punxada la llum del carrer. Per això es pregunten si aquesta pràctica il·legal es podria impedir per part de les companyies elèctriques o l'Administració. Diuen que, així, els ocupes no podrien posar música." "Si el col·lectiu d'okupes està punxant la xarxa elèctrica, a qui li està prenent aquesta llum és a la companyia elèctrica i és la companyia elèctrica qui ha d'instar l'acció per fer la desconnexió." El cas es troba ara a l'Audiència Provincial. Això vol dir que ja hi hagut una primera sentència d'un tribunal ordinari que n'ha dictaminat un propietari. I aquest, segons experts consultats, és, precisament, la millor opció dels veïns per posar fi a les molèsties. "Pel que coneixem d'aquest cas estaria en apel·lació. Però provisionalment podem executar aquella sentència que ja ens està dient qui és el propietari que té uns drets sobre la finca. El que jo faria de totes totes és localitzar el propietari que consti en aquests moments i instar-lo perquè faci aquestes actuacions." Unes actuacions encarades al fet que un jutge dictamini l'ordre de desnonament.

Localitzar el propietari

Segons experts consultats per BTV, la millor opció per als veïns si volen agilitzar el procés que podria portar al desnonament és localitzar-ne el propietari i instar-lo que actuï contra els ocupants. Ara mateix, el litigi entre els dos privats que en reclamen la propietat es troba a l’Audiència Provincial, en fase d’apel·lació. Això vol dir que ja hi hagut una primera sentència d’un tribunal ordinari que n’ha dictaminat un propietari. “Provisionalment es pot executar aquella sentència que ja ens està dient qui és el propietari, que té uns drets sobre la finca. El que jo faria de totes totes és localitzar el propietari que consti en aquests moments i instar-lo perquè faci aquestes actuacions”, explica Marta Legarreta, advocada especialista en dret immobiliari.

Llum punxada

Una altra opció perquè cessi el soroll és instar les companyies elètriques perquè desconnectin la finca de la xarxa de subministrament. Segons expliquen els veïns, els ocupants han punxat la llum del carrer. “Si el col·lectiu d’okupes està punxant la xarxa elèctrica, a qui li està prenent aquesta llum és a la companyia elèctrica i és la companyia elèctrica qui ha d’instar l’acció per fer la desconnexió”, aclara Marta Legarreta.