L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha aprovat el primer fàrmac per frenar l’avenç de l’Alzheimer. Aquesta decisió es va fer pública a mitjans de novembre, després d’haver estat rebutjada en primera instància el mes de juliol passat. Així, es comercialitzarà sota el nom de Leqembi. No serà, però, amb efecte immediat. La fundadora i neuròloga de la Fundació Ace Alzheimer Center Barcelona, Mercè Boada, ha explicat al betevé directe que el procés pot ser llarg, però ha remarcat que, en qualsevol cas, es tracta d’una bona notícia. “Darrere un nou fàrmac sempre apareix una gran recerca”, ha celebrat Boada.
Repensar l’aprovació
El 21 de setembre, Dia Mundial de l’Alzheimer, Josep Maria Argimon, director d’Infraestructures Científiques del Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall i exconseller català de Salut, va explicar a betevé que, malgrat que el Leqembi ja fa un any que es comercialitza als Estats Units, a Europa es va rebutjar el seu ús perquè tenia massa efectes secundaris i “els beneficis comparats amb el risc no indicaven una resposta prou favorable”.
L’EMA ha reculat i ha canviat d’opinió, fet que per a Boada és una fita important. La neuròloga ha detallat que aquesta repensada pot estar condicionada per la comercialització del fàrmac a altres països. “Els Estats Units, la Xina i el Japó ja el tenen, i això deixa Europa en una posició precària que no només priva els ciutadans de tenir-lo i provar-lo, sinó que també afecta els clínics i la investigació”, ha aclarit.
Alguns professionals com ella fa temps que estan familiaritzats amb el nou medicament. En aquest sentit, Boada ha apuntat que això els permet conèixer des de l’inici els efectes secundaris i, per tant, detectar-los abans i reaccionar amb eficàcia. “És amb l’ús diari que aprenem a tractar amb els nous fàrmacs i també veiem com modificar-los i millorar-los“, ha comentat la neuròloga.
Més d’un any per la seva prescripció
L’aprovació per part de l’EMA és només un primer i gran pas d’un llarg procés. Després ha de passar el filtre de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) i, finalment, les comunitats autònomes hauran de decidir com ho gestionen. Boada ha explicat, però, que “l’EMAPS pot trigar un any a aprovar un medicament validat per Europa”. “Ens agradaria agilitzar-ho. Tenim una oportunitat per tractar l’Alzheimer i seria excel·lent si la tardor de l’any que ve ja poguéssim prescriure el fàrmac“, ha afegit.
És un medicament car
L’Alzheimer afecta unes 80.000 persones a Catalunya i actualment no té cura. El Leqembi pot frenar l’avenç de la malaltia —cosa que no s’havia aconseguit abans— i per això és un medicament car. “Tenim una bona sanitat pública que arriba a tothom, per això haig de demanar i creure que els governs pagaran el fàrmac“, ha reivindicat Boada. El fàrmac només es recomana als pacients amb menys probabilitat de patir els efectes secundaris. En aquesta línia, la neuròloga ha afirmat: “El donarem a qui li toqui”.