L’estudi ‘Els robatoris en habitatges a Catalunya‘ parteix de les dades extretes de 16.500 robatoris ocurreguts l’any 2015 sobre un parc d’1,7 milions de llars assegurades a tot Catalunya. S’hi tenen en compte factors com la ubicació de l’habitatge, la gravetat i el cost del robatori i l’estacionalitat.

Segons aquestes dades, en el cas de Barcelona, a la Dreta de l’Eixample i l’Antiga Esquerra de l’Eixample és entre un 300 % i un 600 % més probable que hi hagi un robatori a casa que al conjunt de la ciutat. Per darrere hi ha el Gòtic, amb un 249 % més de probabilitats, i la Vila de Gràcia, amb el 194 %.

A l’altre extrem, a la Maternitat i Sant Ramon és on hi ha menys probabilitat de robatori en un habitatge de tota la ciutat. Concretament, hi ha un 41 % menys de possibilitats. Altres barris més segurs, segons aquest informe, són el Camp d’en Grassot, a Gràcia, i Provençals, al districte de Sant Martí.

Gravetat dels robatoris

Les dades canvien, però, si es valora la gravetat dels incidents i no la seva freqüència. Segons aquest paràmetre, que valora la relació entre el preu del que s’ha robat i el valor dels béns que estaven assegurats, el barri de la Maternitat i Sant Ramon és on es van produir els robatoris més greus de l’any passat. També és en aquests zones on el cost de les sostraccions ha estat més alt. Per acabar, es conclou que Barcelona concentra un de cada cinc robatoris que es cometen a Catalunya, i que bona part es produeixen al mes d’agost, quan molts veïns de la ciutat són fora de vacances.

Al conjunt del país, Vidreres (la Selva), Sant Vicenç de Montalt (el Maresme), Cabrils (el Maresme) i Cunit (el Baix Penedès) són les localitats amb més robatoris per habitatge, mentre que Ribes de Freser (el Ripollès), Fontanals de Cerdanya, Santpedor (el Bages) i Tremp (el Pallars Jussà), són les que en registren menys.