L'informe ampliat de l'autòpsia de Juan Andrés Benítez no és concloent. Els cops que es veuen en aquestes imatges són una de les causes de la mort de l'empresari però, segons els forenses, no en són l'única. El text també fa referència a altres factors que en podrien haver afavorit l'aturada cardíaca. D'una banda, la contenció exercida pels agents dels Mossos. I de l'altra, la malaltia cardíaca que patia Benítez, una patologia que li causava arítmies i per la qual no es medicava. Finalment, hi consta també el consum de cocaïna. L'informe toxicològic fet públic el mes passat, concloïa que l'empresari tenia a la sang menys de 0,01 mil·ligrams per litre d'aquesta substància, però pels forenses és rellevant perquè, segons diuen, n'era consumidor habitual. Aquesta droga, apunten, també pot provocar problemes de cor. Tot i això, els forenses conclouen que és impossible especificar quina de les causes va ser determinant i així ho fan constar al document. [POSTPO] Asseguren que, des d'un punt de vista científic i medicolegal, no poden atribuir un percentatge d'implicació a cadascun dels elements que hi van contribuir. L'informe que avui s'ha conegut és l'autòpsia definitiva de la víctima. Fins ara, es treballava només amb dictàmens preliminars.

Els forenses afegeixen que “és impossible des d’un punt de vista científic atribuir un percentatge d’implicació de cadascun d’aquests mecanismes que han intervingut en la mort”. El Jutjat d’Instrucció número 20, ha donat trasllat de l’informe a les parts però no ha dictat res.

Segons l’informe, els cops que va rebre Juan Andrés Benítez van causar-li diversos hematomes i fractures facials però no lesions internes, de manera que, segons diuen, no n’hi ha cap que, per sí mateixa, pogués causar-li la mort. La resta de causes que es relacionen amb el desenllaç són factors que podrien haver afavorit l’aturada cardíaca, com el fet que patia una malaltia del cor que li causava arítmies per a la qual, segons diuen, no rebia tractament, o l’estrès que li va causar la contenció a què el van sotmetre els mossos.

Pel que fa al consum de cocaïna, els forenses ho consideren rellevant perquè, segons diuen, n’era consumidor habitual quan aquesta substància pot generar problemes de cor. Tot i això, tal com apuntava l’informe toxicològic, en el moment dels fets no estava sota els efectes de l’alcohol o les drogues. En concret, tenia a la sang menys de 0,01 mil·ligrams per litre de cocaïna. Arran d’això, els advocats de la defensa van demanar un nou informe per aclarir si Benítez havia consumit drogues sintètiques.

Per aquest mateix cas, el titular del jutjat que porta la causa ja ha cridat a declarar diversos testimonis, alguns dels quals encara estan pendents de comparèixer al jutjat. Ja ho han fet tècnics sanitaris, que van relatar que Benítez ja estava inconscient quan hi van intervenir; i els nou mossos imputats, l’últim dels quals va afirmar que havia netejat la sang del carrer “per higiene”. La resta va coincidir a dir que havien actuat en tot moment seguint el protocol. El jutge va dictar que cada 15 dies els policies compareguin als tribunals.