Impulsada per l’Associació de Celíacs de Catalunya i dissenyada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la campanya té com a objectiu l’elaboració d’un “protocol realment útil que serveixi per detectar millor la malaltia” i que “el puguin entendre els metges de família i els pediatres”, explica Esther Roger, membre de l’associació.

En primer lloc es farà una guia informativa breu de detecció i diagnòstic de la celiaquia que es distribuirà als 360 centres d’atenció primària. Després de l’estiu s’iniciarà una segona fase que consistirà en la visita de dietistes i gastroenteròlegs en els centres que ho demanin per tal d’impartir formació entre els metges amb més profunditat.

Problemàtica: fer-se celíac per moda

Des de l’associació també alerten que eliminar el gluten de la dieta és contraproduent. Indiquen que, davant d’una sospita de celiaquia, aquest és l’últim pas que s’ha de fer. La celiaquia destrueix les vellositats intestinals i, si es deixa de prendre sense tenir la confirmació metge, les conseqüències podrien ser diagnòstics incorrectes i un fals negatiu de celiaquia.

D’altra banda afirmen que no hi ha cap evidència científica que demostri que deixar d’ingerir gluten aprima o millora el rendiment esportiu. De fet, en molts casos és precisament el contrari perquè, alerten, els aliments amb gluten són més calòrics que els altres.

Símptomes variats, diagnosi complexa

La pediatra i gastroenteròloga Eugència Ortolà alerta que la simptomatologia és diversa i, en molts casos, no es presenta fins a l’edat adulta. Per això és una malaltia que es detecta amb menys freqüència entre els metges de família, per la dificultat de fer la diagnosi.

Tot i així, Ortolà explica que hi ha malalties com la diabetis, l’hipotiroïdisme o la síndrome de Down que són un factor de risc i que s’han de tenir en compte. A més, un altre senyal directe és tenir algun familiar de primer grau afectat per la malaltia. El cribratge universal no està recomanat però en aquests casos proposen fer una analítica de sang per analitzar els marcadors.