Primer va ser la fi del mite que calia acabar-se tot el menjar del plat. Però la sacsejada que viu l'alimentació infantil no s'acabarà aquí. Ara s'hi suma una nova consigna que posa fi a la vella creença que cal retardar la introducció de menjar sòlid. Com més aviat es comenci a menjar aliment trossejat o aixafat, millor. Els experts que han col·laborat en la renovació de la guia de l'alimentació per a la primera infància defensen que fins i tot pot ajudar a combatre l'obesitat. GEMMA SALVADOR, Dietista Agència de Salut Pública: "Totes les societats en sindiquen que hi pot haver una millor regulació de la gana i de la sensació de sacietat, un sistema de regulació que és innat." Les potents màquines trituradores que moltes famílies tenen a casa tampoc no ajuden l'infant a acostumar-se a les noves textures. MERCÈ FONTANÉ, coordinació Escoles Bressol de l'Ajuntament de Terrassa: "No és que sigui triturat, és una escuma tipus El Bulli. L'infant no vol menjar res que no sigui d'aquella textura." La guia, adreçada a famílies, pediatres i responsables de les escoles bressol, també incorpora canvis quant a la introducció de nous aliments a partir dels sis mesos. Les normes es flexibilitzen perquè no hi ha evidències científiques que avalin retardar-ho per evitar al·lèrgies o intoleràncies. Això sí, novament en la línia de combatre l'obesitat infantil i seguint les recomanacions de l'OMS, cal limitar la ingesta de carn, peix i ous.

L’Agència de Salut Pública (ASPCAT) ha presentat l’actualització de recomanacions per a l’alimentació dels nens i nenes d’entre zero i tres anys. La darrera datava de 2009. Aquest treball elaborat per diversos professionals constata que durant els primers sis mesos de vida les necessitats energètiques i nutricionals dels infants estan cobertes per l’alletament matern exclusiu, o en el cas que no sigui possible, per la llet adaptada. També s’afirma que l’ordre d’incorporació d’aliments, a partir dels sis mesos, “no és transcendental” i s’aconsella limitar les quantitats de carn, peix i ous en funció de les necessitats nutricionals dels infants. S’apunta que d’aquesta manera s’evitarà l’obesitat infantil.

Una altra de les recomanacions que es dóna és oferir aliments sencers, no triturats o maneres diferents de triturat, segons el tipus d’aliment i el gust de l’infant. D’aquesta manera, conclouen, l’infant podrà menjar de forma més autònoma i gaudirà més de gustos, textures, olors i colors dels aliments.

L’ASPCAT, a més, recorda la necessitat i obligació de l’adult de decidir el tipus d’aliment que consumirà l’infant, però la quantitat, diu, és cosa seva ja que així es respecta la necessitat de gana que té.

La guia també apunta que el procés d’aprenentatge d’hàbits alimentaris és especialment important durant els primers anys de vida. A més de facilitar un bon estat nutricional i un creixement òptim, pot ajudar a consolidar l’adquisició d’hàbits saludables per a l’edat adulta. S’afirma també que l’alimentació facilita espais per a la comunicació, el contacte físic, visual i auditiu amb la mare, el pare, o la persona cuidadora i permet “estrènyer vincles”.

La nova guia està editada pel Departament de Salut i es basa en la revisió bibliogràfica més recent i del treball i consens entre professionals de la pediatria, infermeria, pedagogia, nutrició i dietètica. Es pot consultar als webs de Canal Salut i de l’ASPCAT.