És com una màquina del temps. Però en paper. A dins es guarden milers de sentències dels anys 30 i 40. Proves dels crims comesos durant la Guerra Civil. I només del bàndol franquista. El govern de la República va obrir una investigació per esclarir els assassinats incontrolats que hi va haver, per exemple, al barri de les Corts. I el resultat són fitxes com aquestes. FABIOLA ZULETA, responsable dels arxius del TSJC "Se exhumaba el cadáver y se hacía una ficha con los trozos de ropa..." Retalls d'història que ajuden a posar una mica de llum al passat. FABIOLA ZULETA, responsable dels arxius del TSJC "Muchos quieren saber si su padre murió realmente en el frente..." Però a dins d'aquestes caixes hi ha, sobretot, la història dels represaliats del franquisme. Milers de persones a qui es va embargar la casa per no comulgar amb el règim. Són les conseqüències del Tribunal de Responsabilitats Polítiques. Ells eren els encarregats de depurar la societat espanyola de la postguerra. Ara, tots aquests documents són públics. L'accés, però, està restringit a familiars i investigadors.

El nou Arxiu Judicial Territorial acull fons del Tribunal Industrial, el Tribunal Arbitral de Censos de Barcelona, el Tribunal de Cassació de Catalunya i el Tribunal de Responsabilitats Polítiques, entre d’altres. Això inclou molts processos de la Guerra Civil i la repressió franquista, com els que es van obrir contra Lluís Companys o Josep Tarradellas. Familiars i insvestigadors poden accedir ara a tota aquesta documentació. Per fer-ho, només han de fer una instància a la Generalitat.

Aquest és el tercer arxiu judicial territorial que es posa en funcionament, després dels de Girona i la Ciutat de la Justícia, en el marc del desplegament de la Xarxa d’Arxius Judicials de Catalunya.