El Consell Metropolità, format per 36 municipis, ha aprovat de forma unànime el programa per lluitar contra la contaminació. En total són 33 mesures, entre les quals destaca la restricció de circulació dels vehicles més contaminants per les rondes i tot el seu perímetre interior. De moment, la mesura s’aplicarà només en episodis d’alta contaminació, però a partir del 2020 ja serà permanent, amb l’objectiu que el 2025 no hi hagi cap vehicle d’aquestes característiques en circulació.

Fa un any que l’AMB treballa en aquest conjunt de mesures que s’aniran implantant de manera progressiva i adaptada als diferents municipis, i que requereixen d’un pressupost de 46 milions d’euros.  De moment és poc probable que hi hagi episodis d’alta contaminació en els propers mesos i, per tant, s’aprofitarà aquest interval de temps per preparar-ne la implantació. Pel que fa a les restriccions als vehicles més contaminants, es preveu establir punts de control i sancionar els que se saltin la mesura.

Una altra de les mesures que també trigarà una mica a estar disponible és la targeta verda metropolitana per a aquells ciutadans que prescindeixin del seu vehicle vell i contaminant. Es preveu que es podrà posar en funcionament a partir de l’estiu i permetrà l’accés gratuït al transport públic durant tres anys. Això sí, només serà vàlida si el beneficiari no es compra cap cotxe nou. L’AMB calcula que més de 2.800 persones se’n podrien beneficiar, tot i que de moment només s’hi podran acollir els ciutadans dels municipis de la primera corona de l’àrea metropolitana.