Una grua, sis operaris i quatre hores de feina. És el que suposa moure cadascuna de les palmeres de l'avinguda Diagonal. La reforma, que preveu ampliar les voreres, obliga a replantar-les a un metre de la ubicació actual. En total hi ha 56 palmeres grans i 32 de petites i els responsables de l'obra calculen que l'operació s'acabarà a finals d'agost. També s'està actuant en els plataners. El nou paviment que s'instal·larà a l'avinguda suposarà fer excavacions d'entre 40 i 45 centímetres a terra. Això obligarà a tallar algunes de les arrels. Per això aquests dies s'hi estan col·locant grapes com aquestes. MATEU TERÇOL, director del projecte de la reforma de la Diagonal "El que fan és restituir l'efecte resistent que donen a l'arbre les arrels. En tallar una arrel, l'arbre és una petita estructura que perd el seu punt d'ancoratge en el terreny i hi havia el risc que amb una ventada forta es tombés l'arbre." Caldrà repetir l'operació en 100 dels plataners que hi ha a l'avinguda. Un dels objectius de l'obra és mantenir i fins i tot ampliar el nombre d'arbres de la Diagonal. De fet, quan van començar els treballs n'hi havia 545 i, un cop acabi la reforma, en seran 585. Les de la Diagonal no són les úniques obres que afecten l'arbrat. La reforma de la plaça de les Glòries també ha obligat a traslladar totes aquestes alzines. S'estaran en aquest espai fins el setembre. Serà aleshores quan les traslladaran a la ubicació provisional, a tocar del Mercat dels Encants, fins que comenci la reforma definitiva de la plaça, el 2016. Mentrestant, els operaris s'encarreguen de regar els 236 arbres dos cops a la setmana.

Un dels objectius de la reforma és millorar i ampliar l’arbrat de la Diagonal. Abans de començar les obres a tota la via hi havia 545 arbres i, un cop acabi la reforma, en seran 40 més, un total de 585. Ja fa setmanes que els operaris treballen per trasplantar les 88 palmeres de la Diagonal (56 de grans i 32 de petites) a la ubicació definitiva. Amb la reforma s’amplien les voreres i cal traslladar-les a un metre d’on es troben ara. Per fer l’operació, que és llarga i suposa hores de feina, és necessari tallar el lateral de la via. Per això, normalment es realitza durant els caps de setmana.

La reforma de la Diagonal també ha suposat afectacions per als plataners. La instal·lació del nou paviment obligarà a fer excavacions d’entre 40 i 45 centímetres i, per tant, algunes de les arrels s’han de tallar. Per evitar la desestabilització dels arbres, els operaris instal·len aquests dies grapes metàl·liques, unides per dos bolons que arriben als tres metres de profunditat. Es tracta d’un sistema pioner i que, segons els responsables de l’obra, mai fins ara no s’havia fet servir en actuacions urbanes.

Una altra reforma que ha suposat afectacions en la vegetació és la de la plaça de les Glòries. Les 236 alzines que eren a l’interior de la plaça estaran durant tot l’estiu en un solar del carrer de Los Castillejos, entre la Diagonal i la Gran Via. Aquests dies, amb temperatures altes, els treballadors s’encarreguen de regar-les dos cops a la setmana. A partir del setembre els arbres es traslladaran a la ubicació provisional, en un espai situat al costat del Mercat dels Encants.