MAITE FANDOS, tinenta d'alcalde de Qualitat de Vida "Estem actuant amb la pobresa energètica, donant resposta a tots els casos que arriben, doblant el suport econòmic, els ajuts, i aquest any amb una partida il·limitada."

L’Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports disposarà aquest 2014 d’una partida il·limitada per fer front a les situacions de pobresa energètica, que en el darrer any s’han disparat. Durant el 2013, l’Ajuntament va atorgar 4.540 ajuts econòmics en matèria de manteniment d’habitatge per un import de més d’un milió d’euros (un 27,64% més que el 2012). D’aquests, 3.117 ajuts eren per pagar els subministraments bàsics d’aigua, llum i gas per evitar casos de pobresa energètica. Les ajudes per aquest concepte s’han disparat un 96,7% en el darrer any.

La bossa d’ajudes anirà acompanyada d’una campanya destinada al públic objectiu de les ajudes i una campanya de comunicació general. També es faran accions de formació destinades a professionals del treball social per identificar situacions de risc. Segons l’Enquesta de condicions de vida i hàbits de Catalunya de 2011, el 12,7% de les llars podrien estar en situació de pobresa energètica.

Catalunya prohibeix tallar el subministrament durant l’hivern

A finals de 2013 la Generalitat va anunciar l’aprovació d’un decret llei per no tallar els subministraments més bàsics a famílies vulnerables durant els mesos d’hivern, una mesura per mirar de disminuir els efectes de la pobresa energètica. Dies després la Coordinadora d’Assemblees d’Aturats de Catalunya considerava aquest decret “insuficient” i demanava que la suspensió de llum i gas s’allargués durant tot l’any. També es proposava condonar el deute per impagament a les famílies vulnerables.

A l’octubre, mig centenar de persones van denunciar a la plaça de Sant Jaume el fenomen de la pobresa energètica. Un estudi elaborat per l’Associació de Benestar i Desenvolupament fet públic llavors va concloure que un milió de catalans no sabien si podrien encendre la calefacció aquest hivern.