En Francesc, aquest matí, encara ha trobat alguna xinxa viva al balcó del seu pis. Això sí, n'hi ha ben poques en comparació amb els altres dies. Aquesta matinada han fumigat la plaça del Fènix i avui n'ha notat els efectes. Francesc "aquest matí he escombrat i n'hi havia milers de mortes..." El seu balcó està a menys de dos metres dels plàtans i ja fa dies que es troba tot aquest espai ple de xinxes. Per tal d'evitar que entressin a casa es va fabricar una mosquitera. I d'aquesta manera, pot obrir les finestres sense que aquests insectes accedeixin a casa. Com ell, la resta de veïns de la zona tenen el mateix problema. Paqui "no es pot estar així... ens vam queixar al districte..." Feia dies que esperaven la fumigació, que s'ha produït, diuen, sense previ avís. Precisament això és el que denuncien els representants de la CGT al Comitè d'Empresa de Parcs i Jardins, que asseguren que no s'estan posant cartells que alertin de les fumigacions que es fan a cada zona. SUSANA RUFIN, delegada de la CGT "la fumigació té perills..." Al Poblenou, com a la resta de districtes afectats per aquesta plaga, també s'hi ha fumigat. Al carrer de Josep Pla, alguns veïns ni tan sols saben que s'hi ha actuat perquè no n'han notat els efectes. Veïns Des de l'Ajuntament diuen que, tret dels primers dies en què es va actuar per emergència, sí que se senyalitza l'actuació amb una setmana d'antelació. De totes maneres, ara es pot saber quines zones seran les properes a ser fumigades consultant el web bcn.cat.

La secció de Parcs i Jardins de la CGT va alertar que no s’estava senyalitzant les zones on es duia a terme el tractament amb FASTAC, el producte escollit per combatre la xinxa de la llavor del plàtan i altres espècies d’insecte.

En aquell moment, l’Ajuntament va dir que no es duia a terme cap mesura preventiva perquè el procediment no comportava riscos per a les persones. Des del consistori s’explica que les primeres fumigacions no es van notificar perquè es tractava d’una emergència i no es van complir els vuit dies d’antelació que recull la normativa.

Segons publica el mateix Ajuntament, el Reial decret 1311/2012, d’acord amb la Directiva 2009/128/CE del Parlament Europeu, obliga a senyalitzar la realització de tractaments fitosanitaris en la vegetació ubicada a la via pública.

Mentre es facin aquest tipus de tractaments a la via pública, amb productes de síntesi química o per atomització, es restringirà el pas als vianants a les zones on s’estigui fumigant. Podeu consultar els tractaments que es duran a terme als plàtans en aquest enllaç.