L’Ajuntament de Barcelona retirarà els càrrecs contra els dos estudiants de la Facultat de Física Dani Ayyash i Ismael Benito, processats pels aldarulls de la vaga general del 29 de març de 2012. En un comunicat, l’alcaldessa explica la decisió basant-se en les “mostres de suport manifestades tant per les administracions públiques com per les entitats socials”.

El consistori argumenta que es retira de l’acusació perquè no queda clara l’autoria dels fets, no consideren proporcional la pena que se’ls podria imposar, de més de vuit anys de presó, i, també, perquè entenen que durant el temps que s’ha allargat el procés s’ha impedit “el lliure desenvolupament de la personalitat i la vida dels dos universitaris”.

L’advocat de la defensa, Luis Salvadores, ha valorat positivament el gest del consistori i ha explicat que “enteníem que l’Ajuntament no havia de fer l’acusació particular”. El cas, però, tirarà endavant als jutjats amb l’acusació de la Fiscalia, que els imputa delictes de desordres públics, atemptat amb ús d’instrument perillós, danys i resistència a l’autoritat, i també de la Generalitat de Catalunya, segons ha explicat l’advocat que defensa els joves.

En el segon dia de feina com a alcaldessa, Ada Colau ha decidit prendre part en un cas, el d’Ayyash i Benito, que va ser polèmic. L’Ajuntament es personava com a acusació particular contra els processats i 80 persones no identificades acusats de bolcar contenidors a l’avinguda Diagonal i cremar-ne dos el matí del 29 de març de 2012.

El cas obre un interrogant sobre la posició de l’Ajuntament en situacions com aquesta. Fins ara, el consistori es personava sempre que hi havia danys al mobiliari urbà o desperfectes a la via pública, però el nou govern municipal no ha concretat aquest dimarts quina política se seguirà durant el mandat.