Tot i que els comptes de l’Ajuntament per a 2013 encara estan pendents d’aprovació, ja es coneix que a BTV hi haurà una retallada del 12,5% respecte al pressupost d’enguany. La més important l’assumiran els 155 treballadors subcontractats per Lavínia, després que aquesta setmana hagin acceptat en assemblea una reducció salarial que variarà en funció dels sous, i que arribarà, en alguns casos, fins al 10%. “Dues terceres parts de la plantilla de Lavínia a BTV perdrem una mitjana de 1.500 euros a l’any per persona”, diu la nota informativa. “Des de 2010 -s’hi afegeix- ja teníem el sou congelat, sense cap actualització que compensés els augments de l’IPC”. Això significa, asseguren els treballadors, que en tres anys hauran perdut fins a un 19% de poder adquisitiu.

El model de televisió local

BTV no renovarà els contractes de cinc periodistes i un tècnic que feia anys que treballaven a la casa i reduirà a la meitat els diners destinats a les televisions locals que cobreixen les informacions dels barris. El Comitè d’Empresa de Lavínia adverteix que “la manca de professionals impedirà fer seguiment de temes que entenem que com a televisió no hauríem de descuidar“. En el comunicat, també s’alerta que l’Ajuntament va anunciar que vol equiparar BTV amb la resta d’empreses municipals i convertir-la en una televisió “més local” i amb programes “més barcelonins”, cosa que es posa en dubte: “Temem que la informació local en sigui precisament la primera víctima“, i ho atribueixen al fet que “una redacció més petita i uns serveis tècnics més limitats” impediran fer les cobertures informatives que s’estan fent en l’actualitat.

El comunicat recorda que BTV té subcontractats els serveis informatius i tècnics amb Lavínia, l’empresa que el 2010 va guanyar el darrer concurs públic per fer-se’n càrrec. Abans, però, altres empreses han ocupat el lloc actual de Lavínia, de manera que “els pocs treballadors que es mantenen a BTV des que van començar les emissions, el 1994, han estat contractats per mitja dotzena de companyies diferents“, tot i no variar la feina a fer. Per tot plegat, l’assemblea de treballadors de BTV ha decidit emprendre accions per posar fi a la subcontractació de la plantilla i exigir la contractació directa per part d’ICB, entenent que la gestió, diu el col·lectiu, “resultaria més senzilla, eficaç i transparent”.

L’empresa assegura que es mantenen els llocs de treball

Carlos Alonso, director de Comunicació de l’empresa municipal Informació i Comunicació de Barcelona (ICB), explica que “a causa de la disminució del pressupost hem demanat a Lavínia una reducció del 10% del preu del contracte, i el mateix hem fet amb la resta de proveïdors, perquè per algun lloc s’ha de retallar“. El portaveu d’ICB diu que “l’empresa celebra per damunt de tot haver pogut mantenir els llocs de treball“, i afirma que l’eliminació d’alguns programes consagrats es deu al fet que “al final has de triar“.

ICB assegura que, tot i reduir el pressupost per a les televisions de districte, la informació dels barris ocuparà tant espai com fins ara i no es ressentirà de la retallada. “Lavínia així ens ho ha fet saber”, ha dit Alonso, que en canvi no s’ha volgut pronunciar sobre la demanda dels treballadors de formar part d’ICB. Aquest portaveu de l’empresa s’ha limitat a recordar que “el model d’externalització és el que ha tingut sempre BTV, avalat pel Consell d’Administració i aprovat pel plenari municipal“.

Des del Grup Lavinia, el director adjunt Lluís Garriga ha volgut agrair l’esforç del conjunt dels treballadors per acordar una solució “que no és fàcil ni agradable per a ningú“. Ha afegit, però, que “no hi havia més remei” que una part de la reducció pressupostària, “no tota”, recaigués en “la despesa més important”, si el que es volia era poder fer front als compromisos adquirits. No obstant això, Garriga ha volgut recalcar que el projecte és “sòlid” i que hi seguirà primant la informació local. “Coneixem molt bé el projecte, la vàlua dels qui hi treballen, i els estàndards de qualitat es mantindran“, ha apuntat.