Des que a les 11 h d’aquest divendres els Mossos d’Esquadra ha retingut l’autocar transfòbic d’Hazte Oír al peatge de Martorell,  se sabia que el dia seria mogut. El vehicle de l’entitat catòlica tenia previst iniciar aquest divendres una gira per diverses ciutats espanyoles, amb l’inici a Barcelona —previst a les 11.30 h des de Pallejà— però tot ha acabat amb l’autobús net de missatges i dibuixos, i de camí cap a Saragossa després de mig dia custodiat al dipòsit municipal de vehicles que l’Ajuntament de Barcelona té al terme de Castellbisbal. Des de primera hora, el Departament de Treball de la Generalitat ha demanat mesures cautelars per impedir que l’autocar circulés pel país, perquè ha considerat que el lema de la carrosseria del vehicle era “discriminatori envers les persones transgènere i intersexuals”. Tanmateix, fixava una multa de prop de 1.700 euros. El lema de la discòrdia era: “Els nens tenen penis, les nenes tenen vulva. Ho diu la biologia. Respecte per a tots, no al bullying”.

El president d’Hazte Oír, Ignacio Arsuaga, ha explicat que, tot i els entrebancs, “seguirem endavant amb la campanya i si ens multen, hi recorrerem. Si finalment ens imposen la sanció de 1.700 euros, ens servirà per justificar un recurs d’inconstitucionalitat a la llei catalana de 2014 que ens impedeix expressar-nos i que vulnera drets fonamentals“. Tot plegat, segons Arsuaga, ha suposat que “sigui un dia trist per a Catalunya” perquè, segons considera “a Catalunya hi han de poder cabre diferents opinions, sempre dins de la llei”, ha insistit.

Ni missatges ni dibuixos

Una empresa especialitzada en rètols s’ha encarregat tota la tarda de divendres a desenganxar, lletra per lletra, el missatge que l’autocar duia als laterals i a la part posterior. “Ens obliguen a enretirar el missatge, així que els dibuixos no caldrà que els traiem”, comentaven membres d’Hazte Oír presents al dipòsit municipal. La sorpresa ha arribat cap a les 19 h, quan ha aparegut una patrulla dels Mossos d’Esquadra amb l’objectiu de constatar que, segons els requeriments del Departament de Treball, ja no quedés rastre del polèmic missatge abans d’autoritzar a Hazte Oír a marxar del dipòsit. Els agents han fet fotos del vehicle, i una estona després, han transmès el missatge de la Generalitat als responsables del vehicle: “Cal que els dibuixos del nen i la nena s’enretirin també”, perquè sinó, el vehicle no es podria moure d’allà on era.

Segons Hazte Oír, l’opció que el vehicle passés nit al dipòsit de vehicle anava guanyant pes a mesura que avançava el vespre. “El xofer no pot conduir més enllà de les 23 h, segons marca el tacògraf, i si triguem molt a retirar els dibuixos, no tindrem temps de sortir de Catalunya abans de les onze de la nit”, explicaven amb estupefacció. Finalment, amb el bus ja net de qualsevol rastre de missatges i iconografies transòfiques, el vehicle ha tornat a la carretera camí de Saragossa —l’empresa propietària del vehicle té la seu a la capital aragonesa.

Abans d’emprendre novament el viatge —de tornada a Madrid—, el president d’Hazte Oír, Ignacio Arsuaga, ha tornat a atendre els mitjans de comunicació. Havia arribat de Barcelona, per “fer efectiu el pagament de la multa” que, segons ha explicat, “no ha estat de 1.700 €, sinó inferior als 5 €”. Amb tot, ha lamentat que “avui a Catalunya, ens hem adonat que existeix una dictadura del que és políticament correcte, de dictadura de gènere i on es prohibeix la llibertat de pensament, i on no es permet que la imatge d’un nen i una nena circuli pels carrers” i ha afegit que “marxem molt decebuts de Catalunya”. Amb tot, Arsuaga ha reconegut que “estem estudiant tornar-hi properament”.

L’Ajuntament avisa

El tinent de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat que els serveis jurídics municipals també han estudiat quin marge dona l’Ordenança de paisatge urbà per aturar la campanya de l’autocar. Segons Asens, a banda de l’acció legal o administrativa el que cal és una resposta ciutadana “contundent que reafirmi els drets del col·lectiu LGTBI i rebutgi el discurs d’odi que pretén propagar el bus”.