L'increment de la presència policial era evident avui a la Barceloneta. És la fórmula que, segons l'Ajuntament, s'ha intensificat arran de les protestes veïnals de les últimes nits en contra dels apartaments turístics. Des del consistori, però, asseguren que fa temps que s'està lluitant contra comportaments incívics, com aquest. MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "Tolerància zero amb qualsevol comportament d'incivisme i sobretot comunicar als veïns de la Barceloneta que no estan sols davant d'aquestes actuacions." "A la Barceloneta hi ha 72 apartaments turístics, segons el registre oficial de l'Ajuntament. Però els veïns diuen que són molts més. Actualment estan elaborant un cens propi i calculen que la xifra d'apartaments al barri podria arribar als 2.000." Des del districte asseguren que recentment també s'han reforçat les inspeccions per detectar allotjaments il.legals. Des de 2011 s'han obert al barri 113 expedients. Les sancions van des dels 9.000 fins als 90.000 euros. La reacció que s'ha produït a la Barceloneta és, per al PSC, conseqüència de l'afany del govern municipal per atreure més turisme. JAUME COLLBONI, candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona "El que s'ha de fer és limitar el creixement de més hotels i afavorir l'ús residencial de molts d'aquests barris i, afavorir que es quedi a viure al seu barri." El Partit Popular ha denunciat que el govern va tard en la regulació de les llicències de pisos turístics. ÀNGELS ESTELLER, portaveu del grup municipal del PP "A Barcelona els últims anys s'han regularitzat 10.000 pisos turístics. Però n'hi ha milers d'irregulars. I, per això, ja et dic fa més de sis mesos que vam demanar que fes front a aquest problema." També la síndica de greuges de Barcelona ha reclamat més control sobre les llicències turístiques. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "Nosaltres demanem això: que es regulin i que es declarin. Que les persones que tenen aquests pisos, que els lloguen i que tenen un benefici, que és mol lícit, que també tributin." L'Ajuntament ha assegurat que està en contacte amb els veïns de la Barceloneta i que es reuniran a començaments de setembre.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, ha asseverat que tindran “tolerància zero amb qualsevol comportament d’incivisme” i ha insistit que els veïns de la Barceloneta tenen el suport del govern municipal pel que fa als pisos turístics il·legals.

El president del PSC de Barcelona, Jaume Collboni, considera urgent la compareixença de l’alcalde Xavier Trias per proposar solucions a les reclamacions dels veïns perjudicats per els pisos turístics il·legals a la Barceloneta. Collboni ha lamentat que el Pla d’usos de Ciutat Vella estigui “pensat per als turistes i no per a la gent que hi viu”.

L’alcaldable socialista per Barcelona creu que s’ha arribat al punt del col·lapse amb el risc que l’allotjament turístic es converteixi en un parc temàtic. El socialista ha lamentat que la resposta als problemes turístics de la ciutat sigui intentar atreure més visitants. Ha destacat que no pot ser que la prioritat sigui passar de set a 10 milions de turistes, i ha afegit que cal canviar el model per centrar-se en els veïns que hi viuen.

La portaveu del Grup Municipal del PP, Àngels Esteller, ha recordat que en els últims mesos s’han regularitzat 10.000 pisos turístics, però “n’hi ha milers d’irregulars”.

En la mateixa línia, la síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha demanat a l’Ajuntament que reguli i controli els apartaments turístics. Després de les protestes veïnals a la Barceloneta, Vilà creu que s’ha d’aplicar una normativa a tots els pisos turístics per tal que no afecti a la convivència amb els veïns.