Es tracta de brots que es produeixen periòdicament (cada quatre o cinc anys) i, tot i que no se’n preveu un augment, des de l’Agència de Salut Pública assenyalen que de mitjana, a la ciutat es registren 50 casos anuals d’hepatitis A.

El virus, que afecta el fetge, no és greu però les autoritats mèdiques alerten que es pot evitar i, si es produeixen complicacions, pot provocar hepatitis agudes. Els símptomes són febre, malestar general, nàusees, dolor abdominal, diarrees i color groc de la pell.

La prevenció, la clau

Per evitar la transmissió, es recomana netejar-se sovint les mans, rentar i desinfectar les joguines sexuals, evitar les relacions sexuals en què es pugui entrar en contacte amb femta i utilitzar sempre el preservatiu, però, sobretot, cal actuar de forma preventiva. A l’ONG BCN Checkpoint, com també a altres centres de la ciutat, adverteixen dels riscos de l’hepatitis A , fan campanyes de prevenció i ofereixen vacunació gratuïta.

Per reduir el contagi també es recomana netejar amb lleixiu el vàter que usa el malalt, rentar a part la roba de la persona malalta i evitar tot contacte amb les secrecions dels malalts. Les precaucions s’han d’extremar, sobretot, durant dues setmanes després de l’inici dels símptomes.