Fa 20 anys a Catalunya no hi havia cap tipus de coneixement científic sobre la sida i ara hi ha un grup d'investigadors que estan a punt de desenvolupar una vacuna per eradicar aquesta malaltia infecciosa. BONAVENTURA CLOTET, cap de la Unitat VIH de l'Hospital Trias i Pujol "En dos anys i mig o tres anys, tindríem resultats molt confirmatoris de que estem realment davant del model de vacuna que pot ser molt eficaç, tant en pacients infectats com per prevenció. I això només necessita tres o quatre milions d'euros, globalment, per dinamitzar aquest projecte." En aquest punt clau de les investigacions, els científics demanen que no es deixi escapar tota la feina feta. JOSEP M. GATELL, cap dels Serveis de Malalties Infecciones del Clínic "Tots els països, governs i institucions internacionals que ens recomanen fer retallades, ells no les fan en recerca. Recomanen que les facin els altres, són els nostres competidors. És a dir, Alemanya no està retallant en recerca, els Estats Units no estan retallant en recerca." En aquest projecte, un dels principals inversors és el grup farmacèutic català Laboratoris Esteve, que comercialitzaria la futura vacuna contra la sida. Fins llavors s'han fet càrrec de la gestió de la propietat intel·lectual, les patents i les normatives regulatòries i de qualitat. CARLOS PLATA, cap d'investigacions de Laboratoris Esteve "No sólo es único por el hecho de que está generando conocimiento muy innovador, pero no sólo en sida, sino conocimiento que se puede aplicar a otros aspectos de vacunas, a otras enfermedades causadas por virus". El proper mes d'octubre barcelona acollirà el congrés munidal de la sida, una mostra, diuen, que Catalunya és un referent mundial en aquest tipus de recerca.

Un centenar d’investigadors catalans estan implicats en la recerca de la vacuna contra la sida. Treballen a l’empara del consorci Hivacat, que és tot un referent mundial en aquest projecte. Al darrere hi ha la Generalitat, els hospitals de Can Ruti i el Clínic, la Fundació la Caixa i els Laboratoris Esteve.

Aquest lideratge català en el desenvolupament d’aquesta vacuna és una de les raons per les quals el congrés internacional de la sida, AIDS Impact, se celebrarà aquest any a Barcelona, del 29 de setembre al 2 d’octubre. Els responsables d’Hivacat esperen presentar-hi els resultats de diferents investigacions que clouran aquest 2013 i que els portaran ben a prop de desenvolupar no només una vacuna per curar la sida, sinó per prevenir-la.