La vacuna s'ha començat a provar durant els darrers dos anys en milers de nens africans d'entre cinc i 17 mesos: entre els vacunats, la incidència de la malària s'ha reduït a la meitat. Tot un èxit per a una vacuna que mai no s'ha pensat que pogués arribar a ser infalible, però que ajudarà a combatre una malaltia que mata cada any 800.000 persones, sobretot a l'Àfrica. PEDRO ALONSO, director de l'Institut de Salut Global de Barcelona "Esta primera generación de vacunas de malaria, por sí solas, no son la solución del problema, no son la bala mágica que va a hacer que el problema desaparezca. Y su uso, por lo tanto, debe de contemplarse en el contexto de las otras herramientas de control con que contamos: las mosquiteras impregnadas de insecticida, los fármacos para el tratamiento, los nuevos tests de diagnóstico rápido, las fumigaciones intradomicialiarias, etc." La vacuna contra la malària serà el resultat de dues dècades d'investigació que durant molts anys s'ha tirat endavant des d'aquest centre impulsat per l'Hospital Clínic de Barcelona a Moçambic. En la fase actual de l'assaig participen 11 centres de recerca repartits en set països subsaharians. És l'estudi clínic més gran que s'ha fet mai amb nens africans. Les conclusions definitives arribaran el 2014. No és fins llavors que la primera vacuna contra la malària podria ser homologada per les autoritats del medicament i l'Organització Mundial de la Salut.

L’efectivitat de la vacuna es redueix fins al 47% si parlem de malària greu. Aquests resultats són fruit del seguiment durant 12 mesos dels primers 6.000 nens vacunats, d’entre 5 i 17 mesos d’edat. Aquesta tercera fase de l’estudi va començar al maig de 2009 i està previst que s’acabi el 2014.

La primera vacuna contra la malària, desenvolupada pels laboratoris GlaxoSmithKline, és el resultat de dues dècades d’investigacions dutes a terme amb la col·laboració entre múltiples institucions públiques i privades d’arreu del món. Barcelona hi ha tingut un paper destacat, a través de l’Institut de Salut Global, que encapçala l’investigador Pedro Alonso. Ell va dirigir directament la fase anterior de l’assaig clínic des del Centre d’Investigació de Salut de Manhiça (CISM), creat el 1996 a Moçambic per l’Hospital Clínic, el Ministeri de Salut del país i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional.

Els primers resultats de la fase III de l’assaig clínic de la vacuna RTS,S han estat presentats avui al Fòrum de la Malària que s’ha fet a Seattle, Washington, patrocinat per la Fundació Bill & Melinda Gates. Aquesta entitat és la principal font de finançament d’aquest projecte de vacuna, junt amb la Iniciativa PATH per a la vacuna contra la malària (MVI).