S'amaga una mica de cocaïna dins d'una maleta. Entra en acció en Bren, un pastor alemany de vuit anys. Tarda pocs segons a localitzar-lo. El premi: un os. És un dels 42 gossos policia de la Unitat Canina dels Mossos d'Esquadra. Avui, però, han fet festa. Juntament amb el seu company, en Dino, han estat els convidats de luxe del BCNegra d'aquesta tarda. L'objectiu de la taula rodona: enfrontar el paper dels gossos de la novel•la negra amb el de la realitat. PACO CAMARASA, comissari BCNegra "Els gossos a la literatura estan molt malament. El gos més famós és el dels Baskerville, que és un gos assassí." Lluny de ser assassins, tant en Bren com en Dino tenen una feina lloable. Localitzen droga o explosius amagats fent servir el seu millor sentit, l'olfacte. JORDI MARÍ, unitat canina dels Mossos d'Esquadra "El gos té una capacitat olfactiva 100.000 vegades superior a la d'un home. Això fa que sigui, d'alguna manera, insubstituïble." La sessió també ha servit per desfer llegendes molt arrelades. Davant la pregunta del públic de si es converteixen els animals en drogodependents per fer-los més efectius... "S'ha de negar totalment. El que fem és fer-li associar l'olor d'aquella substància que volem trobar. I perquè així sigui, de la mateixa manera que nosaltres tenim un sou. El seu premi és una recompensa d'un joc. Una carícia, jugar amb ell a la pilota." Els gossos reben un entrenament intensiu de vuit mesos per convertir-los en policies. No tots serveiexen per a la feina. El més important és que tinguin un instint lúdic molt desenvolupat. També han d'obtenir un vincle especial amb la persona que els farà de guia. S'han d'entendre bé. És una relació que s'allarga durant tots els anys de servei.

La taula rodona posterior a la demostració ha servit perquè el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra, Jordi Maria García, expliqués tots els detalls del funcionament de la Unitat Canina.

La Unitat Canina està formada per 42 animals. Tots treballen amb un policia que els guia i se’n fa càrrec des que se’ls ensinistra. Els gossos, se’ls especialitza en la cerca de drogues, d’explosius i de persones. No tots els animals són aptes per a la feina. Es busca que tinguin un instint lúdic molt desenvolupat. Els gossos treballen moguts per la recompensa que els cuidadors els donen quan troben allò que busquen.