Diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò en les darreres hores d’una nova i primera vacuna preventiva i terapèutica per a la malaltia d’Alzheimer del Grup d’Estudi de Conducta i Demències de la Societat Espanyola de Neurologia. Alguns portals digitals han afirmat, fins i tot, que la malaltia es podria frenar “de forma espectacular” en els proper anys. Vistes les inexactituds d’algunes informacions, la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha enviat una nota als mitjans de comunicació aquest divendres en què demana prudència a l’hora d’explicar els avenços mèdics, ja que hi ha milers de persones afectades que esperen bones notícies i no se’ls ha d’induir a errors.

Segons la SEN, l’èxit de la vacuna es basa en resultats obtinguts en models experimentals amb ratolins, uns models molt diferents de la malaltia d’Alzheimer en humans, ja que la durada, impacte i intensitat no es pot reproduir igual en els animals que en les persones.

El segon argument pel qual la vacuna trobada per l’equip de neuròlegs espanyols no és cap solució definitiva a mitjà termini és perquè els estudis realitzats fins ara amb fàrmacs i vacunes que han estat efectius en models animals, han fracassat després en els assajos amb éssers humans i no s’han pogut utilitzar per tractar aquesta malaltia degenerativa.

La Societat Espanyola de Neurologia destaca la complexitat de la malaltia d’Alzheimer, que és progressiva i de molt llarga durada i les causes de la qual encara no es coneixen del tot, malgrat que els esforços d’investigació arreu del món són molt importants. És per això que qualifiquen de “prematur” anunciar resultats positius en aquesta malaltia basant-se en resultats obtinguts amb animals.

El desenvolupament de fàrmacs per combatre aquest tipus de demència greu és llarg, molt costós i amb una taxa de fracàs molt elevada. Generalment calen uns 10 anys des que un medicament mostra resultats positius al laboratori fins que el tractament no s’aplica de manera efectiva als pacients.

Amb tot, tant la Societat Espanyola de Neurologia com la Fundació Pasqual Maragall demanen cura als mitjans de comunicació a l’hora de difondre resultats obtinguts en treballs no realitzats amb pacients i adverteixen que la comunitat científica ha de valorar l’impacte i les expectatives que informacions com aquesta poden generar en els malalts i els familiars.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a