En aquest bloc del Poble-sec van tenir durant mesos problemes d'insalubritat derivats d'un cas de síndrome de Diògenes que patia un dels veïns. Van avisar l'Ajuntament, que va fer una inspecció a l'habitatge i va concloure que calia desinfectar-lo. L'actuació, però, no es va fer. El veí que acumulava objectes va morir, i encara així, els serveis municipals van tardar tres setmanes a netejar el pis. És un dels casos que la síndica de greuges de Barcelona ha posat sobre la taula com a mostra de la lentitud de l'actuació municipal davant problemes derivats de la síndrome de Diògenes. Vilà ha preguntat al consistori si segueixen un protocol d'actuació. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "Fa pensar que és un problema de manca de coordinació i de decisió. De veure qui pren la decisió i diu: 'escolti'm, aquest pis s'ha de buidar, aquesta situació s'ha d'arreglar'. I llavors fer els passos necessaris per convèncer aquella persona." La síndica ha iniciat aquesta investigació arran de quatre denúncies des que va començar l'any, que considera molt greus. En un cas, l'acumulació d'objectes i escombraries va ser la causa d'un incendi amb ferits i en un altre cas, els propietaris d'un immoble fa sis mesos que esperen la resposta de l'Ajuntament. Un dels veïns acumula objectes que fins i tot deixa als espais comuns. MARIA ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de greuges de Barcelona "Jo crec que hi ha una falta de coordinació, per això hem obert aquesta investigació d'ofici, per veure què està passant que no es coordinen els diferents àmbits de l'Ajuntament. Hi ha els que donen les llicències, l'Agència de Salut Pública... No em consta que l'Àgència de Salut Pública hi estigui intervenint i hi ha d'intervenir. Hi ha dos problemes: el problema de salubritat i malaltia per part de la persona que està en aquestes circumstàncies i dels veïns i veïnes i, després, el perill d'incendi. S'han de posar les piles."

Els casos denunciats s’han produït a Horta-Guinardó, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc i Gràcia. En tots, Vilà diu que ha constatat una dilació en l’actuació i poca coordinació entre els serveis implicats, i alerta que les conseqüències d’aquesta lentitud afecten els mateixos acumuladors compulsius -sovint amb problemes de salut mental- i també els veïns, que es troben amb problemes greus d’insalubritat i convivència durant setmanes o mesos.En una entrevista al programa ‘Basics BTV’, la síndica també ha recordat el perill per risc d’incendi que suposa l’acumulació de deixalles i ha alertat a l’Ajuntament que “s’han de posar les piles”.

Per aquest motiu la síndica ha decidit  obrir una investigació d’ofici per fer una radiografia de la situació real a la ciutat i saber amb quins circuits, mitjans o protocols actuen els diferents serveis implicats: els departaments de Llicències i Inspeccions, els de Serveis Socials i Salut, entre d’altres.

Segons Maria Assumpció Vilà, aquests serveis han d’actuar de forma coordinada perquè, si no és així, s’allarguen en el temps els problemes de brutícia en l’habitatge i la finca, i també es retarda l’atenció mèdica i social que necessita la persona que té el trastorn. En aquest sentit, Maria Assumpció Vilà també ha detectat que, en ocasions, els serveis municipals conviden els veïns a denunciar aquestes situacions al jutjat, com si es tractés d’un tema privat de la comunitat de propietaris quan, a parer seu, és un problema que afecta la salut pública. Per això insta l’Ajuntament que, en el cas que la propietat es negui a fer la neteja, pugui actuar de manera subsidiària i efectuar les actuacions necessàries per garantir la salubritat de la finca.