La Sagrada Familia és un dels monuments inclosos a la llista Watch del 2010 on figuren els llocs en perill. El llistat, on se citen 93 indrets d’arreu del món, l’elabora cada dos anys el Fons Mundial dels Monuments.

La World Monuments Fund (WMF) és una fundació privada amb seu a Nova York que publica cada dos anys un llistat on figuren els indrets del planeta que requereixen ajuda per garantir la seva preservació. En la llista que va publicar dimarts ha inclós la Sagrada Família.  Segons la WMF, el temple està amenaçat pel desenvolupament urbà. En concret, mostra la seva preocupació pel risc que suposarà pel temple de Gaudí la construcció del túnel de l’AVE. Per això, demana que es facin més estudis considerant el pes d’aquesta part del temple i les vibracions que causarà el tren d’alta velocitat.

Gairebé un centenar de llocs en perill
A més de la Sagrada Família, la llista del WMF inclou també altres cinc llocs d’Espanya. Cita els paisatges de Toledo i Sevilla, el centre històric d’Àvila, el Camí de Santiago i les ruïnes de Numància, a Sòria. A nivell mundial, figuren llocs com el Machu Picchu o el monestir de Phajoding, a Bhutan. El creixement urbanístic acostuma a ser la principal amenaça per aquests llocs, però també ho són la presió del turisme o el deteriorament que pateixen alguns indrets quan ja no són útils. És el cas de les terraces d’arròs que hi ha a les muntanyes filipines, unes construccions molt característiques de la zona però que estan desapareixent perquè ja no s’utilitzen.

La llista l’el·laboren nou experts que no acostumen a visitar els indrets. Sovint els monuments s’inclouen a petició dels seus responsables o d’organismes que vetllen per la preservació arquitectònica.