JAUME AGUILAR, responsable dels moviments de renovació pedagògica "Probablement a finals d'aquest mes hi haurà la primera reunió amb els parlamentaris i a partir d'aquí: primera reclamarem que com a parlamentaris facin una declaració contrària a la LOMCE i segona: reclamem que s'obri un grup de treball entre parlamentaris o el MUCE per anar treballant tots aquests aspectes".

La comunitat educativa torna a sortir al carrer aquesta primavera per protestar contra la reducció de pressupost en l’ensenyament públic i contra la LOMCE. Els portaveus han denunciat que es retallen línies en escoles de titularitat pública alhora que es preserven l’escola privada i concertada. Denuncien que continuen sense disminuir les ràtios a les aules i que, com a conseqüència d’un finançament per sota de les necessitats reals, estan sobresaturades. Segons dades de la Fundació Jaume Bofill que el MUCE ha recuperat avui, la retallada se situa ja en 1.000 euros per alumne i any en educació.


Un exemple, diuen, són la disminució en les assignacions econòmiques un 25% de mitjana als centres educatius i la reducció de les subvencions al 0-3 mentre que, en paral·lel, es concerten places en escoles segregades. El MUCE ha denunciat que en els darrers anys s’han retallat beques de menjador i de material. Per acabar, han recordat que tant la universitat com la formació professional de grau i les escoles oficials d’idiomes han encarit les taxes sense que això vagi acompanyat d’un augment de les beques.

Tots aquests motius, juntament amb la manca de substitucions i les condicions laborals del professorat de l’escola pública, “tot i que no són nous”, els han portat a convocar una protesta aquest dissabte a les 12 del migdia. Una manifestació que estava prevista per a la tarda però que, pel partit de Lliga del Barça, han decidit avançar perquè hi hagi més participació.

El MUCE es començarà a reunir amb parlamentaris a finals de mes

El responsable de moviments de renovació pedagògica de Catalunya, Jaume Aguilar, ha explicat que a finals d’aquest mes de maig tenen previst reunir-se amb representants de diversos partits representats al Parlament de Catalunya. La comunitat educativa reclamarà aquest mateix dilluns a l’hemicicle que es concretin les mesures que es prendran, des del punt de vista de l’acció política, per garantir la pervivència i la millora de l’educació pública catalana. En un comunicat afirmen que demanaran “el desenvolupament del cos legal necessari per assolir aquests objectius i fer realitat la no-aplicació de la LOMCE”. Fora de càmeres, els representants del MUCE han considerat que la Generalitat “no s’està mullant” pel que fa a la llei orgànica i han explicat que el que cal ara és “un posicionament clar” de l’executiu català. “Tenim una consellera [d’Ensenyament] que no governa ni legisla, i això genera dubtes entre nosaltres i també als centres”, han denunciat.

En aquest sentit, el MUCE vol demanar al Parlament de Catalunya una declaració contrària a la coneguda com a llei Wert, i iniciatives més específiques per combatre-la. Les entitats de pares i mares i de mestres, representades per la comunitat educativa, proposen també la creació d’una comissió de parlamentaris que treballin en comú amb ells per poder portar a terme propostes legislatives en cas que sigui necessari.

Des de la comunitat educativa afirmen que no poden xifrar la quantitat de centres que s’han declarat insubmisos amb la LOMCE, però Jaume Aguilar ha explicat que ja existeixen xarxes de suport en diversos municipis perquè aquestes escoles estiguin en contacte. Aguilar ha precisat que “la defensa jurídica de les escoles insubmises s’està estudiant, no en àmbit únicament català sinó també estatal, perquè hi ha altres comunitats que també rebutgen la LOMCE”. Des del MUCE, però, es mostren confiats que la llei Wert no s’aplicarà als centres catalans, i afirmen que “això no hauria de comportar problemes legals -segons Aguilar- perquè hi ha mesures com no anar a una revàlida que comportaran problemes, però no hauria de passar res per treballar amb el mateix currículum que fins ara”.

Per acabar, la comunitat educativa també ha valorat l’enduriment en el llindar de les beques de menjador. Al MUCE li consta que el Consorci d’Educació de Barcelona ho està estudiant, i s’estimen més valorar-ho en un futur quan es vegin les conseqüències dels nous requeriments. Jaume Aguilar, però, ha conclòs: “Si això significa retallar les partides de beques menjador, no hi estarem d’acord. Se n’hauria de beneficiar qualsevol infant la família del qual estigui per sota del llindar de pobresa, que ja hauria de ser un criteri unificat per donar dret a una beca que cobreixi el 100% del cost.”