La reforma del Paral·lel començarà en aquesta cruïlla amb la ronda de Sant Pau. Aquí s'iniciaran les obres d'un col·lector subterrani per resoldre problemes d'inundacions per l'aigua que baixa de Montjuïc. L'actuació en aquest tram sud té una partida de dos milions i mig, pactada en l'acord d'inversions amb el PP. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Ara en el que ens concentrem és en el drenatge, sobretot de la part sud, on quan hi ha pluja forta els contenidors surten surant i se'n van cap a Sant Pau del Camp." Paral·lelament se seguirà ultimant el projecte de transformació de l'avinguda. No serà, però, fins a l'abril de 2014 quan s'engegaran les obres, que tenen una durada prevista de deu mesos. Entre altres actuacions, es posarà el carril bici al centre de la calçada i es faran quatre noves places a les illetes que hi ha al lateral que toca a l'Eixample. Les obres també preveuen canviar l'enllumenat de l'avinguda per un de nou que prioritzi els vianants.

El nou col·lector, a la cruïlla del Paral·lel amb la ronda de Sant Pau, té una partida reservada de 2,5 milions d’euros, diners que es van pactar en l’acord d’inversions entre el govern (CiU) i el PP per a aquest any. Paral·lelament a aquests treballs, s’ultimarà el projecte de reforma de l’avinguda. Aquestes obres han de començar el primer quadrimestre de 2014. En una primera fase s’abordaran les noves places a l’encreuament dels carrers d’Entença-Tamarit i de Rocafort-Manso.

Festa per revitalitzar l’avinguda

En espera de la reforma, la zona viurà aquest dissabte una nova edició de la festa Fem Paral·lel, que enguany suma també el Raval sud i adopta el nom de Paral·lel i Raval Fem Festa Junts. De les 11 del matí a la una de la matinada es tallarà el trànsit per fer-hi una trentena d’activitats en diversos escenaris, dos dels quals a prop de les Drassanes (a la plaça de Blanquerna i a la porta de Santa Madrona).

Amb motiu de la festa, l’Arts Santa Mònica, el Museu Marítim i els Jardins de Baluard i els Amics del Museu Marítim faran jornades de portes obertes. A més, els teatres Barts, Victòria, Condal i El Molino obriran al matí i oferiran descomptes del 50% a les entrades comprades el mateix dia. Una altra novetat és la ruta de tapes pel Raval organitzada per l’Eix Comercial del Raval amb la col·laboració de 44 bars i restaurants.

Afectacions en el transport públic

Transports Metropolitans de Barcelona recorda que la festa suposarà afectacions per a les línies de bus que passen per l’avinguda Paral·lel. Per això es recomana l’ús del metro en els desplaçaments a l’entorn dels carrers on tindrà lloc la festa. En concret, l’estació de Paral·lel (L2 i L3) que queda dins del recinte on tindran lloc les activitats programades.

La celebració d’aquesta festa tallarà el trànsit a l’avinguda Paral·lel, des del carrer Palaudàries fins al carrer Margarit. Per tant, gairebé una desena de línies d’autobús TMB que hi circulen, la D20, 20, 21, 24, 36, 64, 91 i 121, circularan limitades o desviades al llarg de tot el dissabte i fins a les 8 del matí de diumenge. Concretament, la D20 (Pg. Marítim – Ernest Lluch), línia de la nova xarxa de bus, farà el trajecte alternatiu en sentit Collblanc pel passeig Montjuïc, passeig de l’Exposició i carrer Lleida; la tornada, en direcció mar, serà pel carrer Lleida, passeig de Santa Madrona, avinguda Miramar i passeig Josep Carner.