Són les caixes que serviran el Matías per fer l'últim i definitiu trasllat. Després de quatre intents de desnonament avui abandona el pis en què ha viscut des de fa 43 anys. Ahir a la tarda membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca van aconseguir un acord amb Bankia, l'entitat propietària del pis, per condonar-li el deute de gairebé 300 MIL euros a canvi d'abandonar l'immoble. Un tracte que fins que NO arribés la comitiva judicial NO es confirmaria. Els problemes del Matías va començar el 2009 quan va haver de tancar el bar que regentava. En un intent de reflotar el negoci va demanar un préstec que no va poder fer front. A més, l'entitat va incloure la filla com a avalista. Per això, un dels requisits per marxar del pis era aconseguir que l'entitat acceptés la dació en pagament. “Aquí tengo la documentación de que me han condonado la deuda y os digo a todos que si se puede)” ADA COLAU, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca: “Aquí a Barcelona és la primera condonació de deute que tenim amb Bankia. És la primera que aconseguim i amb una quantitat bastant important. Seguirem lluitant. Pensem que els pisos de Bankia s'han de posar al servei de la ciutadania. Bankia, recordem, ara mateix és l'entitat que més està executant i està desnonant malgrat ara està sent rescatada amb diners públics." Paral•lelament a aquest procés, el Matías va aconseguir un pis de lloguer social a la via Trajana, pel qual paga una mica més de 100 euros. També per primera vegada una entitat bancària oferirà un servei de trasllat a l'inquilí per portar les pertinences fins al nou pis.

Era la quarta vegada que en Matías, un veí de Sant Andreu, tenia un avís de desnonament. Aquesta vegada, als membres de la PAH els preocupava que hi hagués presència policial per fer-lo fora del pis on viu des que tenia 14 anys. Finalment, però, han aconseguit tancar la negociació perquè l’entitat bancària li condoni el deute.

A les 9 h  ha arribat una patrulla dels Mossos d’Esquadra. Un centenar de persones, membres de la PAH i veïns, s’han aplegat davant la casa del Matías, on també han anat alguns membres del partit ICV-EUiA. Poc després ha arribat una comitiva judicial que ha pujat al pis.

Finalment l’entitat que volia desnonar-lo, Bankia, ha condonat el deute d’uns 237.000 euros al Matías després que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca hagi negociat durant mesos una solució al problema. A canvi, però, l’home ha hagut d’abandonar el pis on ha viscut durant 43 anys i recollir les seves pertinences. Bankia ha posat a la seva disposició un servei de trasllat que entre avui i dilluns ha d’ajudar aquest veí de Sant Andreu a buidar el pis: és la primera vegada que es fa. La d’avui també és la primera vegada que Bankia condona un deute hipotecari a Catalunya.

El cas del Matías és emblemàtic: aquest veí de Sant Andreu va deixar de pagar la hipoteca perquè el negoci que tenia com autònom va fer fallida. A més, té un fill menor al seu càrrec i només rep l’ajut mínim de 426 €. L’home havia demanat a Bankia que se li permetés romandre al pis en règim de lloguer assequible, una possibilitat que l’entitat li va negar. Finalment se li ha condonat el deute, però, a canvi, haurà de marxar de casa. El Matías ja respira tranquil. Ara l’únic que el preocupa és aconseguir un pis d’emergència social a Sant Andreu, el barri on ha viscut tota la vida.