El que alguns rebutgen, ajuda a sobreviure a d'altres. En Freddy fa dues setmanes que recull el menjar que els supermercats tiren. FREDDY "Cada día recoges unos 15 o 20 euros de comida... Ya es dinero." Ja fa sis mesos que busca feina i encara que rep l'ajuda de 400 euros del Govern, amb això no en té prou per tirar endavant la seva família. FREDDY "Mi mujer hace 3 horas en una casa, dos veces a la semana, y con eso nos vamos apañando para poder ir pagando un recibo... Un mes uno y un mes otro." Una situació que des d'organitzacions com Caritas han vist augmentar en l'últim any. MERCÈ DARNELL, responsable de l'Àrea de programes i serveis de Caritas "Hi ha moltes persones que un cop pagats els rebuts, el dia 5 de cada mes necessiten ajuda per poder omplir la nevera el que queda de mes. [...] Per desgràcia seguirem augmentant a un ritme del 15, 20 o 25 per cent quan acabem l'any." També ens diuen que el perfil ha canviat. Cada vegada hi ha més catalans i la majoria, menors de 40 anys, que no troben feina i no veuen com sortir-se'n. MERCÈ DARNELL, responsable de l'Àrea de programes i serveis de Caritas "En aquests moments el què predomina és una sensació de desesperació absoluta, d'angoixa. La gent no té expectatives en aquests moments de que la seva situació millori." És el cas de l'Adela que té molt clar els motius que l'han portat fins aquí. ADELA "Es crisis, todo es crisis. Soy marroquí, no hay trabajo, mis hijos no trabajan y vengo aquí a buscar la vida. Y nada más."

Per combatre aquesta situació, la Creu Roja repartirà un milió i mig d’aliments a més de 133.000 persones sense recursos a Catalunya durant els mesos d’octubre i novembre, un deu per cent més de receptors respecte el primer semestre del 2010. L’organització benèfica atribueix aquest increment a la crisi econòmica que afecta la població més vulnerable. Cadascun dels destinataris rep una mitjana de 10,5 quilos de productes bàsics, com sucre, cacau, llet de continuació, farina, galetes i formatge.

Mobilització contra les retallades socials

Diverses ONG catalanes denuncien que, precisament ara, amb l’auge de la pobresa vinculat a la crisi, es produeixin retallades en polítiques socials i de cooperació internacional. Per fer-ho visible, la Confederació Catalana d’ONG ha organitzat diversos actes reivindicatius pel diumenge 17 d’octubre, coincidint amb el Dia  Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, que comptaran amb la participació de la companyia de teatre Fadunito i els actors Julio Manrique i Sílvia  Bel, que llegiran el manifest.

En un comunicat, la confederació convoca la ciutadania a concentrar-se a la plaça de Sant Jaume, al migdia, per votar de manera  simbòlica en un urna gegant les deu propostes de lluita contra la  pobresa que han presentat a les formacions polítiques a Catalunya. Entre d’altres punts, reclamen que no es retalli la despesa social ni la cooperació internacional catalana; que es destini el 0,7% del pressupost de la Generalitat a la cooperació; que es redueixi o condoni el deute extern a pasos empobrits, i que es renunci a les  relacions amb països i empreses que no respecten els drets humans o són part de conflictes armats.

Després de l’anunci del Govern de retallar 1.000 milions d’euros en solidaritat, les ONG reclamen a les administracions que tinguin en compte les causes estructurals de la crisi i les desigualtats  propiciades per l’actual model de producció i desenvolupament, que  sumeix en la pobresa el 19% de persones a Catalunya i el 25% dels  immigrants.