Prop d’unes 200 persones convocades per la plataforma 12D han tallat el trànsit al passeig de Gràcia, davant de la delegació de la Unió Europea de Barcelona, per protestar en contra del nou Pacte Europeu de Migració i d’Asil (PEMA) de la UE, aprovat el 23 de setembre. Vestits de negre, amb els ulls tapats i una bandera de la Unió Europea al pit, els manifestants s’han situat durant mitja hora al mig del passeig, mantenint en tot moment la distància de seguretat.

Les accions s’han estès en diferents punts d’Espanya amb l’objectiu de denunciar la vulneració dels drets humans dels migrants que busquen refugi als països europeus i reivindicar una reforma integral de les polítiques migratòries.

“L’Europa que volem és una altra”

Més de 170 entitats i prop de 400 persones s’han adherit al manifest “Per una Europa de Drets Humans, desmuntem el nou Pacte de Migració i Asil”, publicat per la Plataforma 12D. Al text exigeixen a l’Estat espanyol que “posi fi immediatament a les devolucions en calent“, les quals, diuen, “atempten contra l’estat de dret i posen en risc la integritat física i la vida de les persones amb necessitat de protecció internacional”. Han afegit que “l’Europa que volem no és la de Mòria ni la de les morts a les illes Canàries. L’Europa que volem és una altra”.

D’altra banda, exigeixen la derogació de la Llei d’Estrangeria i el tancament inmediat dels Centres d’internament d’estrangers (CIE). En contrapartida, volen que s’aposti per una política de cooperació amb “un sistema d’acollida integral, coordinat i dotat de recursos que protegeixi efectivament els drets de les persones amb necessitat de refugi”.

A la vegada, demanen més suport a les ONG que treballen per rescatar persones al Mediterrani i asseguren que els estan impedint col·laborar. Denuncien que “els estats europeus han incomplert els seus compromisos de reubicació des del 2015”, i asseguren que Espanya “només va reubicar un 9 % de la seva quota”, quan damunt la taula hi havia 160.000 sol·licituds d’asil. Segons la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, el 2017 Espanya només va acollir un 15 % de les persones que van demanar asil.