Les donacions s'amunteguen a les dependències de la parròquia de Santa Anna. Piles de menjar, roba d'abric... Però en caldran més. Ja són 35 les persones sense llar que han acceptat l'ajuda que els proporcionen i 80 els voluntaris que hi col·laboren, per torns, les 24 hores del dia. Unes xifres que no han parat de créixer des que l'onada de fred els va dur a obrir les portes de la parròquia. "L'èxit de les darreres nits ha dut a la parròquia de Santa Anna ha ampliar terminis. Enlloc d'obrir portes a les persones sense llar fins diumenge, com estava previst, ho faran durant bona part de l'hivern, com a mínim fins a finals de febrer." Altres parròquies de la zona, com la de Sant Jaume, col·laboren amb la causa. Les germanetes de l'Anyell surten cada nit a informar als sensesostre que si ho volen tenen un lloc on anar. "Els pobres estan molt contents. Cada vegada que arribem a un pobre i li proposem, de seguida diuen això és el que necessitem: un lloc on poder estar-se, on poder descansar." "Aceptan que tengas a tu perro aquí. Y luego a parte está céntrico y eso está mejor para buscarte la vida aquí en el centro y no tienes que estar trasladándote de un lado para otro." L'èxit de la iniciativa de la parròquia, segons Arrels Fundació, és la demostració que cal ampliar els recursos per als sensellar. En calen més i més propers al centre, que és on viuen més sensesostre. "Buscar espais molt pròxims perquè la gent es pugui apropar i ho tingui molt fàcil per anar-hi i sobretot per tornar perquè normalment la gent allà on està ubicada té la seva organització, sap on pot anar a dormir, on pot anar a menjar." Només el 15 % de les 941 persones que dormen al carrer, assenyala Arrels, han estat allotjades aquests dies de fred. Una xifra, diuen, massa baixa.

La nit d’aquest dimecres, la tercera des de l’inici de l’onada de fred, unes 35 persones que normalment dormen al carrer van acceptar l’oferta de la parròquia de Santa Anna i hi van anar a dormir. Molts, a més, s’hi estan també durant el dia. Els ofereixen menjar, roba d’abric i un lloc on estar-se a recer.

L’Arquebisbat de Barcelona aplaudeix la iniciativa i explica que ja s’estava plantejant la possibilitat d’obrir la parròquia per oferir aixopluc als sensellar. L’onada de fred ha estat el detonant que els ha dut a decidir-se definitivament. No descarten que altres parròquies puguin sumar-s’hi i obrir també les portes. De moment, algunes hi col·laboren, com la de Sant Jaume. Les germanetes de l’Anyell surten cada nit a informar persones que dormen al carrer que si ho volen tenen un lloc on passar la nit.

Més recursos per als sensellar i més propers al centre

L’èxit de la iniciativa de la parròquia de Santa Anna, segons Arrels Fundació, és la demostració que cal ampliar els recursos per als sensellar. En calen més i més propers al centre, que és on viuen més sensesostre. “Cal buscar espais molt pròxims perquè la gent ho tingui més fàcil per anar-hi”, assegura Ferran Busquets, director d’Arrels. I afegeix que un dels motius que duu molts sensesostre a rebutjar l’oferiment de l’Ajuntament d’anar a un centre d’acollida públic és la ubicació, lluny del centre, on fan vida bona part de les persones que dormen al carrer.

La prova que calen més recursos per als sensellar, diu Arrels, és que només el 15 % de les 941 persones que dormen al carrer han estat allotjades aquesta tercera nit de fred.