La Paloma, tancada des de l’1 de gener del 2007, reobrirà a finals de setembre. Aquest és el calendari amb què treballa la propietat, que assegura que ha adaptat l’espai a la normativa vigent. Els canvis que s’han fet no han comportat cap modificació en l’estètica d’aquesta sala de ball centenària, que estudia reobrir amb un canvi d’horari. Es pensa en una obertura de tarda nit, sense arribar als horaris de matinada com en el passat.

Algunes de les millores incloses són unes baranes d’alumini

Sala més adaptada i millor insonoritzada

La Mercè March Esteve és gerent de la sala des de fa gairebé mig segle. Explica que al llarg d’aquestes dècades l’espai s’ha “anat adaptant a la normativa vigent de cada moment. I ara, després de 15 anys tancada, “podem assegurar que tot el que ens han demanat ho hem complert escrupolosament“. Tenen previst obrir de nou “cap a finals de setembre o principis d’octubre. Estem buscant finançament per poder fer-ho”, apunta.

La part més laboriosa i costosa, econòmicament parlant, ha estat la insonorització de l’espai
Mercè March Esteve, gerent de La Paloma

La Paloma manté l’estètica de sempre. Els canvis que s’han fet són més d’estructura interna i de distribució de l’espai. S’han incorporat lavabos per a persones amb problemes de mobilitat, s’han instal·lat baranes, s’ha renovat la instal·lació elèctrica, però “la part més costosa i laboriosa, econòmicament parlant, ha estat la insonorització de l’espai. Hem insonoritzat els locals annexes, la coberta i també les portes d’entrada”, desgrana March Esteve. D’altra banda, per evitar el soroll de les cues dels clients, s’ha ampliat el vestíbul.

El vestíbul, ara més ampli pel trasllat dels lavabos i el guarda-roba, acollirà clients que esperen accedir a la sala
El ball de La Paloma, un símbol de la Barcelona canalla

Però els canvis no només seran estructurals. La Mercè March explica que “tot i que encara no tenim definit l’horari, el que sabem és que serà més reduït que abans, no acabarem tan tard”, afirma. El regidor del districte, Jordi Rabassa, ja s’ha reunit amb els propietaris. “Els hem fet saber la nostra preocupació pel soroll i ens han assegurat que no reobriran amb el mateix model de negoci que tenien abans”, diu Rabassa. Sigui com sigui, el regidor assegura que “estarem molt vigilants en el tema del soroll i al carrer on està La Paloma hi posarem sonòmetres, en una segona o tercera fase de desenvolupament de les zones ZATHN”, conclou.

Estarem molt vigilants amb el soroll i al carrer on està La Paloma hi posarem sonòmetres
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

El veïnat, a l’expectativa de l’obertura

La Paloma encara no ha reobert però els veïns ja tenen clar que la zona canviarà. Hi ha qui, com la María José Navío, no veu problemes perquè la sala torni a funcionar. “Em sembla perfecte. Soroll sempre fan una mica però si vols estar tranquil, ves-te’n a un poble de 10 habitants“, diu. En Francisco Nicolás de Dios, també veí del barri, és més crític: “Molt malament que torni a obrir perquè amb el soroll que ja tenim al barri, només ens faltava això”. I afegeix, “tornaran les pixades i baralles que hi havia antigament quan acabava la festa a dins”.

La Paloma va acollir, a finals dels 80, el primer Carnaval homosexual de la ciutat

La sala de ball més antiga d’Europa

La Paloma és la sala de ball en funcionament més antiga que es conserva a Europa. A més, segons explica la Mercè March, va destacar “perquè aquí hi tenia cabuda tothom. És la primera sala de Barcelona que va acollir un Carnaval homosexual, cap a finals dels 80, i també aquí es va gravar una part de la pel·lícula ‘El jove Dalí’. Aquest i altres esdeveniments converteixen la sala, segons la Mercè, “en una part molt important de la història de Barcelona“.