Càrregues policials l'1-O a l'Institut Pau Claris

Zeid ha recordat en aquest comunicat, que “les respostes de la policia han de de sempre proporcionades i necessàries”, després d’una jornada marcada per operatius policials per impedir que van provocar prop de 900 persones ferides a tot Catalunya, dos de gravetat.

L’alt comissionat considera que la situació “s’hauria de resoldre a través del diàleg polític, amb total respecte a les llibertats democràtiques” i ha fet una crida al Govern espanyol a acceptar “sense retard les peticions de visites d’experts en drets humans de les Nacions Unides”.

La Comissió Europea fa una crida al diàleg i alerta que el referèndum és il·legal

Europa també ha pres posició. El portaveu de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, ha fet públic un comunicat en què ha recordat que el referèndum que es va celebrar aquest diumenge “és il·legal” segons la Constitució espanyola. Aquesta és la primera frase d’un text que, a diferència de la ONU, no fa una condemna explícita de la violència que es va produir durant l’1-O sinó que es limita a assenyalar que “la violència no pot ser mai un instrument de la política”.

La Comissió Europea manté la distància habitual amb el conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Schinas ha assenyalat que es tracta d’una “qüestió interna” que s’ha d’abordar d’acord amb “l’ordenament constitucional espanyol” i ha avalat el lideratge del president Mariano Rajoy per gestionar “aquest difícil procés” amb respecte a la legalitat. El portaveu ha afirmat que “són temps d’unitat i l’estabilitat, no de fragmentació i divisió” i la CE ha fet una crida a “tots els actors que avancin de la confrontació al diàleg”.

També s’ha referit als fets del referèndum el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que en un tuit ha explicat que ha parlat amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i li ha demanat que trobi formes d’impedir “una major escalada de violència i ús de la força”.