ARMANDO CASADO, director del CUAP Mansó i del CUAP Sant Martí: "Potser no coneix la possibilitat de venir al CUAP, potser va més a urgències d'Hospital perquè es pensa que allà li faran una radiografia o una analítica quan aquí també li poden fer. Per tant la cartera de serveis del CUAP és un entremig entre l'atenció primària i l'hospital on es pot veure tot allò que sigui una patologia general o respiratòria com grips o refredats o infecció respiratòria més greu com una pneumonia. I si necessités ingrés nosaltres el derivariem a l'hospital."

Armando Casado, director dels CUAP Manso i Sant Martí, explica que la cartera de serveis d’un CUAP és a mig camí entre l’atenció primària i l’hospitalària i que el problema és que “la majoria de la població sana desconeix que aquí també els podem fer una analítica o una radiografia”. En un CUAP es poden atendre patologies respiratòries més o menys greus i també infeccions com una pneumònia o immobilitzar un os trencat. En cas de necessitar ingrés hospitalari els professionals del CUAP gestionen el trasllat en ambulància.

Casado creu que cal fer molta pedagogia amb els pacients i molt treball en xarxa “entre els diferents agents mèdics d’un barri o districte per repartir-nos la feina”. El CUAP Manso és al districte de l’Eixample i comparteix l’atenció sanitària amb el CUAP Sagrat Cor, l’Hospital Plató i l’Hospital Clínic: “Entre tots ens ho pactem perquè no hi hagi un equipament més saturat que un altre.” De tota manera en plena epidèmia de la grip la saturació en el servei sembla inevitable: “Dissabte vam atendre 312 pacients, quan habitualment atenem un màxim de 280 pacients en cap de setmana.”

L’activitat d’aquest CUAP contrasta amb la d’altres equipaments amb menys trajectòria, com el de les Casernes de Sant Andreu. Els seus responsables asseguren que podrien atendre el doble de pacients. Un altre element a tenir en compte per optar pel CUAP és que el temps d’espera acostuma a no superar les dues hores, per sota del que registren les urgències hospitalàries. Els professionals que hi treballen demanen que les campanyes informatives com la que ja ha engegat el Departament de Salut per difondre l’acció dels CUAP s’estengui tot l’any i no només coincidint amb l’epidèmia de la grip.