Les dades es van donar a conèixer a l’Observatori per a la Prevenció del Tabaquisme, impulsat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, que es va fer el 29 de novembre. El president del CNPT, Francisco Rodríguez Lozano, va dir que la llei va néixer amb l’objectiu de protegir els treballadors del món de l’hostaleria del fum del tabac i que el balanç és altament positiu, amb un compliment de la llei d’entre el 95% i el 99%.

Segons els responsables del CNPT, la majoria de la població compleix amb la llei, que també ha aconseguit desnormalitzar l’hàbit de fumar: pel que fa a les xifres, les vendes de tabac han caigut quasi un 16% “que vol dir que es fuma menys o bé hi ha menys gent que fuma”. També hi ha un 90% menys de contaminació als establiments de restauració i oci, fet que significa que hi ha menys persones exposades al fum del tabac i durant menys de temps.

Pel que fa als efectes sobre la salut, caldrà esperar més temps per poder elaborar informes amb conclusions, però s’ha constatat un descens en el nombre d’ingressos per asma infantil i per infart de miocardi. Fins a un milió de persones podrien haver deixat l’hàbit del tabac.

El FC Barcelona, com a exemple

Segons els responsables del CNPT, el problema principal del tabaquisme a Espanya era que “la gent no era molt conscient dels perills de fumar, i gràcies a les lleis i a d’altres iniciatives, la ciutadania va demanat més seguretat.” Per això elogien mesures com la que ha aplicat el FC Barcelona amb la prohibició de fumar a l’estadi. “El que s’ha de fer és educar la població i aconseguir augmentar la percepció de risc”