La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit finalment declarar il·legals totes les manifestacions del moviment del 15-M que se celebrin durant la jornada de reflexió de dissabte o durant el diumenge electoral. Milers de persones congregades a Barcelona desafien la prohibició amb consignes com “No ens mouran d’aquí.”

La decisió de la JEC ha dividit l’organisme, ja que la decisió no s’ha pres per unanimitat. La declaració ha tirat endavant amb cinc vots a favor, quatre en contra i una abstenció. La Junta Electoral Central assegura que demanar el vot a favor de candidatures que concorren als comicis o convidar a excloure’n qualsevol de les que es presentin, “no és legal” i s’excedeix en el dret de manifestació que empara la Constitució.

L’organisme diu que la llei prohibeix realitzar qualsevol acte de propaganda durant la jornada de reflexió o la dels comicis. Justifica la seva decisió per garantir l’exercici democràtic del “dret al sufragi.”

No marxaran

A l’Assemblea celebrada de matinada a la plaça de Catalunya, els concentrats han decidit no abandonar la plaça aquest dissabte a les 0:00, que és quan entra en vigor la declaració d’il·legalitat emesa per la JEC. La cassolada de dijous ha convocat unes 5.000 persones. Les persones de l’acampada consideren que “la prohibició està fora de lloc”, i afirmen que “si ens treuen d’aquí, ens tornarem a reunir una mica més avall”.

Declaració de principis

L’acampada de Barcelona ha convocat una protesta pacífica per aquest divendres a les 11 h de la nit, amb la intenció d’aplegar el màxim nombre de persones. La consigna és reunir-s’hi amb una flor i impedir el desallotjament. D’altra banda, dels acords de l’assemblea de dijous a la nit es va desprendre una declaració de principis, en què s’especifica que l’acampada està formada per persones que s’han reunit de forma lliure i espontània, que no representen a cap partit i que se senten excloses del un sistema polític actual. D’altra banda, i mentre duri l’acampada, es fixa una cassolada a les 21 h a la plaça, una assemblea a les 22.30 h i comissions de treball a les 19 h de la tarda .