Ja fa quatre anys que el Juan Carlos treballa en aquesta empresa que es dedica a la instal·lació de vidres de cotxes. Ell s'encarrega de preparar el vehicle perquè els tècnics ho trobin tot a punt. JUAN CARLOS MARTÍNEZ "Pongo la funda al volante y luego los compañeros lo entran y lo aspiro." Ara el Juan Carlos, que té discapacitat intel·lectual, ja no necessita cap suport específic per fer la feina. Els primers dies, però, un equip del Taller Escola Barcelona va fer-ne l'assessorament i el seguiment. Una tasca que ja va començar amb la recerca de feina. SUSANA GARRIGA, responsable del programa Treball amb suport del TEB "Que aquesta persona sàpiga potenciar més les seves capacitats a l'hora d'enfrontar-se a una entrevista i a l'hora d'un procés de selecció. I després fer l'acompanyament dins de l'empresa. Pot ser des d'ensenyar les tasques que ha de fer, fins a relacionar-se amb els companys." La durada i la manera de fer el treball amb suport varia en funció de cada persona. L'objectiu final és que se senti plenament integrada en un entorn laboral ordinari. Per això, la implicació de les empreses és també important. PILAR TÉLLEZ, directora de Personal de Carglass "Fan més reciclatge, més formació específica i se'ls fa un seguiment. Entre els companys, l'encarregat i els formadors tècnics tenen bastant acompanyament. Sempre adaptat a la persona i a les seves necessitats." Un model d'integració laboral que ara està en perill.

Segons Dincat, la retallada ha estat de gairebé 53 milions d’euros, si es calcula la tisorada acumulada fins a l’any passat. I això, tenint en compte, a més, que la dotació per a aquest any es manté igual o que fins i tot podria disminuir.

La reivindicació arriba just un any després de la manifestació que el 20 de maig de l’any passat va aplegar 15.000 persones a l’Arc de Triomf, sota el lema “Això sí que no. Si ens retalleu ens abandoneu”. Dincat assegura que tot i la mobilització, la situació no ha canviat i que cada vegada empitjora més. També remarquen que la manca de dotació pressupostària per a la llei de dependència esta portant moltes famílies a una situació límit.

La retallada afecta diversos àmbits. Més de 18.000 milions d’euros a Serveis Socials; més de 4 milions, a Educació i la majoria, 30 milions, als projectes destinats a la integració laboral per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Un pilar bàsic, segons les entitats, per a la plena integració social del col·lectiu. A més dels centres especials de treball i dels espais ocupacionals, moltes persones aconsegueixen feina gràcies al Treball amb suport. Un model d’integració laboral a l’empresa ordinària basat en l’assessorament especialitzat. Des de l’1 d’abril, s’han tallat les subvencions.