Aquests cavalls que avui han sortit al pas de la cavallerissa de la Guàrdia Urbana van galopar dijous passat pels carrers del Fort Pienc. Perseguien dos lladres que van sortir corrent quan unes veïnes van alertar la patrulla muntada que estaven intentant robar a una parella de turistes. TRINI ALONSO, comercianta "Vam veure uns cavalls. El meu fill em va dir: mira, mama, cavalls! I de sobte vam sentir el soroll dels cavalls que reculaven i corrien cap al carrer Ribes." La carrera va durar més de cinc minuts i va acabar amb la detenció dels lladres, que, tot i oposar resistència, van acabar reconeixent que els 500 euros que duien a la butxaca eren dels turistes. JORDI, agent de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana "Si no hagués sigut pel cavall -ho dic així de clar- jo no els hauria agafat. En aquest cas, tant l'Europa com el Vencedor van ser clau, perquè a més es van portar superbé, van galopar tot el que van poder i més..." L'Europa i el Vencedor són dos dels 39 cavalls de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana. La majoria són de pura raça espanyola. L'Ajuntament els compra a criadors i també n'acull alguns de cedits per particulars. Aquí els ensinistren per sortir a patrullar i també per a exhibicions més artístiques. VICENT ROTGER, agent de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana "La unitat té dues vessants: una, que és la part policial, i després l'altra, que és una part més de protocol, de guarnició, en què a més de participar en actes festius de la ciutat també tenim el carrusel i després tenim també la banda de música." Cada agent es fa càrrec d'un cavall. A més dels entrenaments i l'alimentació, cal tenir cura de la higiene i també tornar a col·locar les ferradures un cop tallades les peüngles. Unes ferradures que, com les botes dels futbolistes, porten tacs perquè els cavalls no rellisquin sobre l'asfalt i les voreres de la ciutat.

Els lladres anaven vestits de paisà, però mostraven als turistes alguna mena d’identificació per fer-los creure que eren policies i els demanaven la documentació. Quan els turistes treien la cartera, els agafaven els diners i sortien corrent. Si les víctimes arribaven a resistir-s’hi, llavors les amenaçaven. Se’ls acusa, doncs, de robatori amb violència o intimidació i també d’usurpació de funcions públiques.

Dijous, 1 de setembre, cap a les 13.15 h, dues veïnes que sortien de l’escola Sagrat Cor va veure com aquests lladres, una parella de romanesos de complexió forta, atracaven una parella de turistes italians a la cantonada del carrer de Ribes amb el de Lepant. Immediatament van alertar la patrulla que baixava pel carrer a cavall, que va començar a perseguir els delinqüents a galop per la Gran Via i els carrers de Padilla i Los Castillejos. Allà van baixar dels cavalls i van immobilitzar els lladres, que van acabar reconeixent que els 500 euros que duien a la butxaca eren dels turistes que havien atracat. Els agents van comptar amb la col·laboració d’algun treballador de les obres que es fan en aquesta banda de la plaça de les Glòries, que va guardar els cavalls mentre els policies feien la detenció.