Agents de la Guàrdia Urbana arriben al local minuts després que s'obri al públic. Un cop a dins, n'inspeccionen tots els racons. "Hem de mirar que hi hagi rètols d'indicació de la senyalització de la sortides d'emergència i després que hi hagi llums repartits per la sala, màxim a 15 metres una separada de l'altra, els llums d'emergència que estan senyalitzat amb les llumetes aquestes que indiquen que està en bon estat d'ús la bateria." També es revisen els extintors i els sistemes antiincendis, i fins i tot els lavabos han d'estar en condicions. La majoria d'infraccions que es detecten són per irregularitats en la documentació o incompliments de la llicència d'activitat. Segons la Guàrdia Urbana, faltes més greus, com tenir les sortides d'emergència bloquejades o no disposar de vigilants de seguretat, són cada cop menys habituals. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "Fruit de tot aquest treball que hem anat fent durant tot aquest temps cada vegada hi ha menys incidències i el que passa és que no es pot abaixar la guàrdia. Sempre s'ha de vetllar perquè els nous promotors que es van incorporant també segueixin aquesta línia i estiguin adequant els locals a l'activitat que s'hi ha de fer." En aquesta discoteca, tot està en regla. L'objectiu d'inspeccions com la d'avui és doble. D'una banda, es vol garantir la seguretat dels clients dels locals. I de l'altra, preservar la convivència amb els veïns. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "N'hi ha alguns que estan especialment afectats perquè aquell local està de moda, perquè s'ajunta molta gent, perquè a l'hora d'entrar i a l'hora de sortir parlen i fan soroll..." Per evitar molèsties als veïns els locals tenen instruccions d'evitar concentracions de gent a la porta.

Segons la Guàrdia Urbana, faltes més greus, com tenir les sortides d’emergència bloquejades o no disposar de vigilants de seguretat, són cada cop menys habituals en bars i discoteques. El portaveu del cos, Carles Reyner, recorda, però, que “no es pot abaixar la guàrdia. Sempre s’ha de vetllar perquè els nous promotors que es van incorporant també segueixin aquesta línia i estiguin adequant els locals a l’activitat que s’hi ha de fer”.

Les inspeccions comencen poca estona després que els locals s’obrin al públic per evitar que la concentració de gent pugui dificultar-ne la tasca. Els agents controlen tant la senyalització de les sortides d’emergència com l’estat dels equips antiincendis i revisen també la documentació de cada establiment. A més d’aquest tipus d’inspeccions, la Guàrdia Urbana també en fa d’altres, amb els locals tancats. En aquest cas, es repassa, per exemple, l’estat dels sistemes de ventilació, la insonorització o les condicions estructurals del lloc.