Caixers com aquest, situat en carrers cèntrics i concorreguts, són els preferits per les persones especialitzades a clonar targetes. Aquí en només una tarda es van copiar les dades d'una cinquantena de clients. Per aconseguir les dades instal·len un dispositiu de còpia a la ranura de les targetes i una microcàmara a la part superior del caixer. Així s'obtenen imatges com aquesta: les mans del client teclejant el codi pin. CARLES REYNER, portaveu de la Guàrdia Urbana "Aquests dispositius estan molt més a l'abast, són més econòmics i la relació entre la inversió i els resultats és molt més favorable." El més habitual és que col·loquin els dispositius als caixers un cop tanquen les oficines i que els hi tinguin durant la tarda. Després, un cop recollides les dades, els fets es precipiten. Els estafadors imprimeixen les targetes falses i comencen a fer-hi despesa de seguida que poden. L'objectiu és gastar el màxim de diners possible abans que la víctima ho detecti. BENITO GRANADOS, segon cap de la comissaria de Ciutat Vella "Aquestes bateries que estan aquí tenen una vida útil limitada, però en aquestes quatre hores, si col·loques això al caixer adient, et pots trobar que tens dades de quaranta o cinquanta persones." En el que va d'any s'han detingut a la ciutat 21 persones per aquest tipus de delicte, una xifra molt significativa si la comparem amb les dades de l'any passat. El 2012 no hi va haver cap detingut a la ciutat per estafes així. A les portes de la campanya nadalenca, la Guàrdia Urbana ha intensificat la vigilància als caixers del centre de la ciutat, que es revisen periòdicament. Per evitar ser-ne víctimes, es recomana tapar el teclat abans d'introduir-hi el codi personal, comprovar que el caixer no estigui manipulat i activar el sistema d'avisos al mòbil cada cop que fem un pagament.

Fins a aquest any, la Guàrdia Urbana no tenia constància que aquesta infracció penal s’estigués produint amb freqüència a la nostra ciutat. Va ser a principis de 2013 que va arribar la primera denúncia, després de molt temps de no haver-n’hi. Els estafadors s’encarreguen de col·locar una càmera de petites dimensions que enregistra el teclat d’un caixer automàtic, per obtenir el número secret de les targetes, i paral·lelament, s’introdueix un dispositiu a la ranura d’accés que captura les dades de l’usuari. Així, aconsegueixen clonar-les i sostreure’n diners o fer compres en establiments fins a esgotar el límit permès.

Aquest va ser el “modus operandi” -senzill i barat- que va fer anar de corcoll els agents de la Guàrdia Urbana i va obligar a articular un pla específic per fer-hi front. L’actuació es va centrar en els barris més cèntrics de Barcelona, on s’havien detectat més casos. Les víctimes eren preferentment turistes o estrangers, que no sempre denuncien o saben com reaccionar eficaçment en aquests casos. Quan un nombre significatiu de clients, entre 10 i 40, havien realitzat les transaccions en el caixer utilitzat pels delinqüents, aquests desmuntaven en un tres i no res els aparells i abandonaven en cotxe la zona. En les detencions, s’ha localitzat dos vehicles, dos portàtils, 1.375 euros en efectiu, telèfons mòbils, càmeres de vídeo, 26 targetes de crèdit falsificades i dispositius per clonar-les.