En aquests terrenys s'han de construir dos centres penitenciaris: un per a presos preventius, en què s'internen persones que encara no han estat jutjades, i un altre d'obert, on els processats només van a dormir. Segons el protocol signat entre l'Ajuntament i la Generalitat a l'octubre, el primer l'ha de construir l'executiu català, que ja n'ha començat els tràmits. El projecte s'ha posat a licitació per cinc milions d'euros. Serà un centre per a homes de 600 places que, si tot va segons el previst, estarà enllestit el primer semestre de 2017. Tot plegat ha de permetre buidar completament la Model i enderrocar-la per dedicar l'espai a altres usos, com equipaments i un parc. Malgrat que el procés ja ha començat, es preveu que la presó no tancarà definitivament fins a 2017. A més de la construcció dels centres nous, el mapa penitenciari de la ciutat s'ha de completar amb la remodelació de la presó per a dones de Wad-Ras, unes obres previstes per a l'any que ve. També es tancaran les instal·lacions per a preventius de la Trinitat Vella.

El govern català ha posat en marxa la licitació del projecte de construcció del nou centre penitenciari de preventius de la Zona Franca, que acollirà 600 reclusos. Les propostes es podran presentar fins al 21 de setembre i les obres tindran un pressupost de 5,03 milions d’euros. Amb aquest pas, la desaparició de la presó Model s’acosta.

L’anunci de la licitació es va publicar divendres i es podran presentar ofertes fins al 21 de setembre. Un cop adjudicat el contracte, l’empresa tindrà 12 mesos per redactar el projecte de construcció del centre de preventius de la Zona Franca, el qual tindrà un pressupost de 5.030.174 euros.

El Centre de Penitenciari de Preventius de Barcelona, que ha de construir la Generalitat, juntament amb un centre obert, que ha d’aixecar l’Ajuntament,  permetran tancar  la presó Model, el desmantellament de la qual va començar, el mes de març, amb el tancament del centre obert i l’inici de l’enderroc d’una part de l’edifici.

A més de la construcció dels centres nous, el mapa penitenciari de la ciutat s’ha de completar amb la remodelació de la presó per a dones de Wad-Ras, unes obres previstes per a l’any que ve. També es tancaran les instal·lacions per a preventius de la Trinitat Vella.