Entre les persones denunciades hi ha els responsables de les seccions sindicals de CATAC, CC.OO, UGT i CSIF. La fiscalia els acusa d’un delicte d’abandonament de servei públic i denegació d’auxili. Si el cas tira endavant, en els propers dies se’ls podria citar a declarar.

Els fets van passar el 2 de desembre de 2011. A les 07:30 del matí un nombrós grup de treballadors es va concentrar a les portes de la presó, just quan s’havia de fer el relleu amb el torn de nit. Arran del bloqueig, ningú no va poder ni entrar ni sortir del centre.  Una quinzena de treballadors es van quedar a dins per controlar tots els reclusos, un número, segons l’escrit de fiscalia,“totalment insuficient per afrontar el funcionament ordinari d’una presó durant el dia, quan estan en marxa totes les activitats normals”.


Segons l’informe del director de la presó, els interns es van haver de quedar tancats dins les cel·les. no van poder rebre les visites dels familiars que estaven previstes, tampoc van poder parlar amb els advocats ni se’ls va poder portar fins als jutjats per fer els tràmits corresponents.  Això va obligar, entre d’altres, a suspendre diversos judicis. Tot plegat va generar un ambient de crispació que va acabar amb papereres cremades al patí i fuites d’aigua provocades.  La protesta va acabar després que els Mossos carreguessin contra els manifestants.

Fets molt similars es van repetir a les presons de Brians I i II , Quatre Camins i el centre de Joves. En tots aquests casos també es van bloquejar les carreteres que donen accès a aquests centres penitenciaris. La protesta s’emmarcava dins del conflicte laboral que els funcionaris de justícia tenien amb la Generalitat per les retallades de sou que els volien aplicar i la negociació del nou conveni col·lectiu.