Des que en Joan va engegar el negoci l'any 2006 ha multiplicat per sis el nombre d'hectàrees que cultiva, a Sant Vicenç dels Horts. Els clients li fan directament la comanda, que arriba a casa en una cistella com aquesta. JOAN LLORENÇ, Cal Rosset "De seguida va sortir gent que hi estava interessada [...] i va ser més que ells ens van arrossegar que no pas que nosaltres haguéssim de buscar-los." Un altre exemple d'aquest èxit és el Tros de l'Ordal, de Vilafranca del Penedès. Les comandes es fan través del seu web. Expliquen que la gent cada cop està més interessada a saber d'on prové el que menja. "Tu proves un enciam d'aquests i un enciam d'un súper i no té res a veure." A banda de l'agricultura, artesans i comerciants ofereixen a la fira tot tipus de productes de la terra. Alguns rescaten oficis oblidats, com el de la confecció artesana de matalassos. Volen fugir dels derivats del petroli que s'utilitzen actualment. ¤W3 60 ]] C2.5 G 0 [[ *CG i1l CARLES CASES Ecomatalassers 00:51 "La llana s'hi ha dormit durant segles i no hi ha hagut problemes. Ajudem el pastor, la indústria de la llana i del cotó i de la fibra de coco..." "El col·lectiu Som lo que Sembrem també té un espai en el marc de la iniciativa Multireferèndum. La qüestió que plantegen i que tots els ciutadans poden votar és si es vol o no una Catalunya lliure de transgènics." "No és una enquesta, és una votació de centenars de milers de vots i els resultats tindran un valor decisiu." El Multireferèndum el completen tres preguntes més sobre les quals ja es pot votar a Internet. Hi ha temps fins al 25 de maig, moment en què s'instal·laran urnes a municipis de tot Catalunya per opinar, també, de manera presencial.

L’agricultura ecològica de proximitat té una forta presència a la fira amb empreses que ofereixen al client el producte acabat de collir pel pagès sense necessitat d’intermediaris. A Cal Rosset, per exemple, preparen cistelles dels productes cultivats a Sant Vicenç dels Horts que els consumidors poden passar a buscar a les seves botigues o rebre directament a casa. Des que en Joan Llorenç va engegar el negoci l’any 2006, l’increment de la demanda d’aquest tipus de producte de proximitat li ha permès multiplicar per sis el nombre d’hectàrees que cultiva, a Sant Vicenç dels Horts. Quelcom similar ha passat amb El Tros d’Ordal, que permet fer comandes dels productes a través del web i, davant l’èxit, des de fa poc ja reparteixen a Barcelona.

Multireferèndum

La 19a edició de la Fira per la Terra arrenca a Barcelona acollint l’inici de la campanya del vot electrònic del Multireferèndum. Fins al 25 de maig a través del seu web qui ho vulgui pot respondre a quatre preguntes d’àmbit general i cinc més de caràcter local. Són les següents:

– Quin tipus d’agricultura voleu que hi hagi a Catalunya?

– Voleu que el Govern de la Generalitat de Catalunya deixi de pagar el deute i els interessos que la ciutadania declari il·legítims?

– Voleu que la ciutadania de Catalunya estableixi un control democràtic directe sobre el sector energètic?

– Voleu que el grup promotor d’una Iniciativa Legislativa Popular pugui sotmetre la seva proposta a referèndum vinculant?

El 25 de maig hi haurà la jornada central del Multireferèndum. S’instal·laran punts de votació a municipis de tot Catalunya perquè, qui ho vulgui, pugui votar de manera presencial.