Al Gremi d'Hotels no els ha sorprès la notícia. En època preelectoral, tots els partits, asseguren, els havien advertit que aplicarien la moratòria mentre es desenvolupa el Pla especial de regulació d'allotjaments turístics de la ciutat. El gremi s'ofereix a participar en la redacció però alerta que abans cal un estudi a fons de les peculiaritats de cada barri. En el comunicat el Gremi d'Hotels de Barcelona demana que s'aprofiti el temps de la moratòria per fer front als apartaments turístics il·legals i evitar-ne la proliferació. També estén la mà l'Associació d'Apartaments Turístics, que ho veu com una oportunitat per obrir el debat sobre el model turístic. ENRIQUE ALCÁNTARA, president d'Apartur "No ens agrada però ja que la tenim aquí davant és un moment molt important una oportunitat molt bona per iniciar un gran pacte de ciutat amb el turisme i d'arribar a un model sostenible en el temps." La Federació d'Associacions de Veïns celebra la suspensió. De fet, fa temps que la reclamaven. Ho consideren un pas necessari per canviar el model turístic de la ciutat. LLUÍS RABELL, president de la FAVB "D'uns anys ençà hem assistit a un creixement il·limitat del turisme i el model que hi havia en funcionament era de fet una abscència de model. Era una política neoliberal que apostava pel creixement del turisme i que d'aquí se'n despendrien beneficis per la ciutat." I això, diuen, no sempre ha estat així, com demostren els conflictes entre turistes i veïns a alguns barris de la ciutat.

“Fa uns anys que patim un creixement il·limitat del turisme a la ciutat, amb un model neoliberal que ha generat problemes de convivència amb els veïns”, ha explicat a BTV Lluís Rabell, president de la FAVB. És per això que des de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona ja s’havia demanat la suspensió de llicències de tot tipus d’allotjament turístic. La FAVB proposa que es faci un estudi acurat de l’oferta hotelera actual i que s’elabori un reglament “estricte” que reguli els apartaments turístics.

El Gremi d’Hotels de Barcelona, resignat amb la suspensió

Al Gremi d’Hotels de Barcelona no els ha sorprès la notícia de la suspensió de llicències. En època preelectoral, tots els partits, ha assegurat el gremi en un comunicat, els havien advertit que aplicarien la moratòria mentre es desenvolupa el Pla especial de regulació d’allotjaments turístics de la ciutat. El gremi s’ofereix a participar en la redacció però alerta que abans cal un estudi a fons de les peculiaritats de cada barri. A més, reclamen que s’aprofiti el temps de la moratòria per combatre els apartaments turístics il·legals i evitar-ne la proliferació.

Apartur desaprova la moratòria però estén la mà al govern municipal

Apartur considera que “tot i que cap moratòria no és bona, el fet que s’hagi estès a tot tipus d’allotjament i no només al apartaments, on la moratòria es va fer efectiva el 2014, facilitarà el treball i el diàleg conjunt”. Segons Enrique Alcántara, president d’Apartur, la suspensió “obre una bona oportunitat per iniciar un gran pacte de ciutat entre els agents turístics per arribar a un model que sigui sostenible”. Per això, reclamen al consistori començar a treballar en el Pla especial de regulació d’allotjaments turístics com més aviat millor.