El doctor Gaspar Dalmau, secretari de la Junta de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC), i la doctora Jordina Belmonte, coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i directora de l’Institut de Ciència i Tecnologia ambientals de la UAB, han presentat la previsió de pol·len per a aquesta primavera.
Durant els mesos d’hivern les temperatures s’han mantingut més o menys fredes i els nivells de pol·linització no han començat a augmentar fins fa pocs dies, quan les temperatures diürnes han estat més primaverals.
Amb tot, els nivells de pol·len de xiprer (arbre la floració del qual s’inicia més aviat, entre el febrer i el març) estan batent rècords històrics i es preveu que segueixin molt alts durant les properes setmanes, perquè no es preveuen precipitacions que facilitin l’eliminació del pol·len que hi ha als arbres i a l’atmosfera.
La doctora Jordina Belmonte alerta que fins i tot les persones que fins ara no han tingut cap símptoma, podrien desenvolupar l’al·lèrgia durant aquests dies. De fet, a les consultes mèdiques ja s’ha notat un increment de pacients, que estan acudint de manera massiva al metge des de fa un parell de mesos.
La Glorieta de Xiprers, dins de la font del Gat, és doncs un dels llocs de la ciutat que els al·lèrgics han d’evitar.
Pel que fa als nivells de pol·len de plataner, l’arbre més abundant a la ciutat, encara són baixos, perquè les temperatures han estat relativament baixes fins ara. A més, les podes que s’han fet durant els darrers mesos han facilitat que la floració no comenci fins d’aquí a una o dues setmanes. Llavors sí que apareixeran els primers al·lèrgics.
Els nivells de pol·len de la parietària, les gramínies i les quenopodiàcies tot just ara comencen a augmentar. En canvi, els de l’olivera i l’alternària seran baixos ben bé fins al mes de maig.
Segons les previsions meteorològiques, que apunten a una primavera amb poques pluges, es preveuen, en general, uns nivells de pol·linització una mica inferior als normals.
A Catalunya, el pol·len és la primera causa de rinitis i la segona d’asma. Els pòl·lens més abundants a casa nostra són el de xiprer, en un 23% a l’atmosfera; el plàtan, un 10%; la parietària, en un 6%; l’olivera, en un 5%; les gramínies, un 4%, i les quenopodiàcies en un 3%.
El tipus de pol·len amb més incidència a la població catalana és el de les gramínies, amb un 50% d’afectats, seguit del pol·len de plàtan (25%), la parietària (20%), el xiprer i l’olivera (15%) i les quenopodiàcies (10% d’afectats). S’apunta que el 25% de la població dels països desenvolupats té alguna malaltia al·lèrgica i es preveu que el 2015 augmenti fins al 50%, especialment entre els infants i adolescents. A Catalunya hi ha un milió i mig de persones amb problemes al·lèrgics.