Un suc de taronja, pa amb tomàquet i una mica de fruita. És l'esmorzar que Valentí Fuster i Ferran Adrià han recomanat aquest matí per combatre l'obesitat infantil i els problemes de cor que comporta. La base d'aquesta lluita, però, és l'educació. FERRAN ADRIÀ, xef de cuina "Crec que el que sí entenem que el que hem d'ensenyar és l'actitud. Tot és sa si es menja en mesura." L'objectiu de canviar els hàbits alimentaris dels més joves ha unit dos especialistes tan diferents en un projecte en comú, anomenat Alicia. Els primers mesos d'aquesta investigació en una escola de Cardona ja han donat resultats. VALENTÍ FUSTER, president d'Investigacions Cardiològiques de Madrid "El nen té influència sobre el pare i sobre el mestre." La comparació científica entre diferents col·lectius d'escolars permet ser optimista sobre el futur d'aquesta tasca educativa. VALENTÍ FUSTER, president d'Investigacions Cardiològiques de Madrid "Serà un projecte gran per a Espanya." Per fer-ho possible, han demanat l'esforç de les administracions per tal que l'experiència de Cardona es converteixi en una relació llarga i estreta entre alimentació i ciència. Les ciències de la salut també tenen un gran lligam amb la tecnologia, i avui se n'ha presentat un exemple aquí al Congrés de Cardiologia. És l'ecògraf de butxaca, un aparell que permet auscultar, veure el cor i fer ecografies i que té la mida d'un telèfon mòbil. Les facilitats que donarà a metges i pacients i un pes de només 400 grams fan que els creadors ja l'hagin batejat com "el fonendoscopi del segle 21", el substitut del popular aparell que els metges duen penjat al coll. L'Hospital San Carlos de Madrid ja començarà a utilitzar-lo la setmana vinent.

El Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, que té lloc aquests dies a Barcelona, ha volgut llançar avui un missatge per destacar la importància de la dieta a l’hora d’evitar els problemes d’obesitat i, per extensió, els cardiovasculars. I s’ha aconseguit amb un important reclam, la figura de dos números 1 en les seves respectives especialitats: el cardiòleg Valentí Fuster i el cuiner Ferran Adrià.