L’estudi, impulsat per l’Obra Social La Caixa, compara la situació que es viu a Espanya amb la d’altres països que també han estat colpejats intensament per la crisi. Assenyala com a exemple Irlanda i conclou que allà les transferències socials tenen una eficàcia molt elevada. Així, tot i la greu crisi econòmica, la ràtio de pobresa infantil extrema a Irlanda és similar a la danesa. En canvi, a Espanya no s’han impulsat canvis significatius en les prestacions i la pobresa ha augmentat un 45%. Unes xifres que situen el país al capdavant de la Unió Europea en el rànquing de països amb més riscos per als menors d’edat.

L’informe parteix de la premissa que la pobresa, i especialment la pobresa infantil, està condicionada per les facilitats de les mares d’accedir i mantenir un lloc de treball ben remunerat. Arran de l’esclat de la crisi, són moltes les llars amb l’home a l’atur i amb la dona com a pilar principal de l’economia familiar.

El Pacte per a la infància, per després de les eleccions

Sobre el contingut de l’informe de l’Observatori Social d’Espanya, fonts de la conselleria de Benestar i Família han dit desconèixer les xifres que apunta i que el govern continua treballant en la redacció del document de bases pel futur Pacte per a la infància.En motiu del Dia Universal de l’Infant, la conselleria ha dit que “els treballs del Pacte per a la infància estan molt avançats”. Una redacció que s’ha aturat temporalment per la convocatòria d’eleccions. La voluntat és, segons la conselleria, aprovar el document a principis de la propera legislatura.

Pel que fa a les entitats que treballen per atendre les necessitats de famílies i menors, com és el cas de Càritas, recorden que en l’última memòria ja s’apuntava que prop de la meitat de les unitats familiars ateses tenien fills.