Perdre la feina, una baixada important de salari o sentir com l'esperança d'una jubilació tranquil·la amb els estalvis de tota una vida desapareix per la responsabilitat de proporcionar als fills ajuda econòmica són alguns dels motius que han fet créixer el nombre d'homes que passen una depressió. Si el 2008 aquesta era una malaltia femenina, la crisi ho ha capgirat i el nombre d'homes i dones malalts ja és similar. CARLES LUPRESTI, cap de Psiquiatria de l'Hospital Quiron 2.30 "La feina va molt més enllà que la aportació de recursos econòmics, t'identifica, et dona horaris, et dona sentit, una xarxa de relacions... Quan aquestes xarxes es malmeten o es perden, arriba un moment de desesperança i es quan apareixen quadros depressius." Segons l'informe de l'Hospital Quirón, els homes triguen el triple de temps que les dones a visitar un especialista. L'estudi també alerta que els joves són ara més vulnerables als trastorns d'ansietat i depressió. Un cop acaben els estudis, molts han d'encarar la decepció de no trobar feina. La barreja de condicions econòmiques asfixiants, perspectives professionals frustrades i, de vegades, el consum d'alcohol per alleugerir l'angoixa estan originant, segons l'Organitzacio Mundial de la Salut, un increment de la taxa de suïcidis. Us ho ha explicat des de l'Hospital Quirón, Júlia Marco.

L’Hospital Quirón ha elaborat un estudi dels principals problemes depressius que afecten la població de tot l’estat. Hi han participat 500 pacients del centre i les conclusions demostren que, en els darrers cinc anys, hi ha hagut un augment d’homes amb aquest tipus de patologia. D’aquesta manera s’igualen les xifres percentuals de depressió entre homes i dones i el principal motiu pel qual s’ha produït aquest augment és la pèrdua de patrimoni i d’estatus social a causa de la crisi econòmica.

L’estudi també ha constat que les dones acostumen a visitar l’especialista després d’un període d’entre 30 i 60 dies des que detecten l’aparició dels primers símptomes. Els homes no ho fan fins després d’uns 180 dies. També s’ha detectat que entre els diferents grups de la societat que més tarden a demanar ajuda als especialistes es troben els docents, els treballadors socials, les mestresses de casa i els artistes i que entre un 10 i un 20% dels malalts depressius cau en l’alcoholisme.

Les condicions econòmiques, les perspectives professionals, la pèrdua d’estatus social i el consum d’alcohol són factors que, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), han fet incrementar un 30% la taxa de suïcidis.

Les dades les ha presentat el doctor Carles Enric Lupresti, cap de servei de la Unitat de Psiquiatria de l’Hospital Quirón, que ha puntualitzat que, actualment, per cada 10 dones amb depressió hi ha nou homes amb els mateixos símptomes. També apunta que “en el moment en què va aparèixer la crisi econòmica, el 2008, l’OMS ja va advertir que repercutiria en la salut mental de la població, especialment en els sectors més vulnerables, com són els joves i les persones majors de 50 anys”.

L’augment d’homes amb depressió s’ha donat sobretot entre el sector de la societat que correspon a un perfil d’emprenedors i petits empresaris entre 50 i 65 anys, amb pocs estudis malgrat l’experiència laboral i amb un estat avançat de la malaltia que dificulta la demanda d’ajuda i, per tant, la recuperació.

El nombre de joves amb depressió ja arriba al 30% del total de pacients. Es calcula que en els darrers anys ha augmentat un 19% aquesta patologia entre aquest sector de la societat. Un 5% d’aquests casos s’apunta que estan directament relacionats amb la frustració que els genera la manca de sortides laborals un cop han acabat els estudis.

El doctor Lupresti recomana que “amb un cas de depressió, la família, els amics i les xarxes socials de suport són imprescindibles per recuperar la salut mental, sempre que se seleccioni bé el tipus de professionals al tipus d’ajuda que necessiten”.