La marea groga ha tornat a sortir al carrer i ha tornat també el ball de xifres: 5.500 persones segons la Guàrdia Urbana, 60.000 segons l'organtizació. Professors, pares i sindicats s'han concentrat per motius com aquests: EDUARD COSTA "Per la meva filla, pels meus fills, pel meu futur, perquè sempre s'està retallant allà mateix. I hem de dir prou." ÁLVARO MARTÍNEZ, professor interí de secundària "Perquè aquest any ja no s'ha passat la línia vermella, s'han passat tres pobles..." YOLANDA MORENO "S'han vist molt afectats perquè s'han quedat sense reforços a l'escola, han omplert les classes més del que havien d'omplir i això afecta. Afecta els nens moltíssim." ALÍCIA MARTÍN "Hem hagut de treure el nen de la llar d'infants perquè han pujat el doble i no la puc pagar. A mi m'han augmentat les hores de feina, que treballo a l'educació, cobrant menys..." Des del Marc Unitari de la Comunitat Educativa denuncien que les retallades han fet que no se substitueixin els professors fins passats 10 dies de baixa i, a més a més, han deixat uns 2.000 docents a l'atur. RAQUEL HERNÁNDEZ, professora d'anglès de secundària "Nosaltres estem construint el futur amb una situació molt precària. Per exemple, tenim fins a 33 alumnes per classe. Quan vam començar el curs estaven drets en algunes aules específiques perquè no teníem ordinadors, no teníem taules o cadires de dibuix per exemple." La marxa ha recorregut la Via Laietana fins arribar a la plaça de Sant Jaume, on s'ha tirat una traca que, simbòlicament, ha matat l'educació pública.

La manifestació ha sortit puntual a les 18 h de la plaça d’Urquinaona per baixar per la via Laietana i arribar després a la plaça de Sant Jaume. Segons la Guàrdia Urbana, hi havia 5.500 manifestants i segons els organitzadors, uns 60.000. Hi han participat representants de tots els sectors de la comunitat educativa, però sobretot famílies que reivindiquen una educació de qualitat per als seus fills.

Per exemple, s’hi han pogut veure pares i mares de la Plataforma 0-3 que s’oposa als canvis en el model de gestió de les escoles bressol públiques de Barcelona. I també alguns membres del col·lectiu dels “iaioflautes”, que aquest matí ja s’havien manifestat a la plaça de Sant Jaume en el seu primer aniversari.

Ràtios i substitucions

El MUCE denuncia que aquest curs el sistema educatiu ha perdut uns 2.000 docents, alhora que ha assumit 15.000 alumnes més. A més, el decret de retallades educatives del ministre Wert estableix que els professors i mestres substituts no arriben al centre fins 10 dies després que el titular està de baixa. La Generalitat també està aplicant aquesta mesura d’estalvi i els representants de la comunitat educativa asseguren que aquesta dilatació de les substitucions altera les activitats dels centres i afecta de forma molt evident la qualitat de l’atenció que s’ofereix a l’alumnat.

Un altre dels altres aspectes que han denunciat és que des de la Generalitat s‘ha retallat un 15% la jornada dels substituts i això implica la rebaixa d’un 15% del sou. Per tot això demanen que les substitucions es facin des del primer dia, que als substituts se’ls contracti per la jornada completa i que es disminueixin les taxes.