ANTONI TRAVERIA, director de la Casa Amèrica "Em dic Antoni Traveria, dirigeixo la Casa Amèrica des de 2004, desembre de 2004. Hem fet el centenari el 2011. Aquesta casa neix en un context que era el final de les colònies espanyoles. Un grup d'emprenedors, com no, catalans, de l'alta burgesia, van pensar que s'havia de crear un nou vincle amb l'Amèrica Llatina. La casa va adquirir una gran fortalesa internacional, va tenir delegats a tots els països d'Amèrica Llatina, delegats que feien de pont entre els uns i els altres, amb una forma de fer ben catalana: 'tu què tens del que jo em pugui beneficiar i què tinc jo del que et puguis beneficiar'. Per tant, l'Amèrica Llatina hi aportava matèries primeres i nosaltres en fèiem la manufactura a través de la indústria. Nosaltres vam fer una definició del que volíem ser quan fóssim una mica grans, quan creixéssim, i la definició era treballar en l'àmbit de la cultura, específicament, i en l'àmbit de la cooperació cultural al desenvolupament. Nosaltres el que fem és fer una proposta pràcticament diària d'activitats culturals en sentit ampli, des de teatre, emissió de cinema (totes les setmanes, els dilluns) actuacions musicals, seminaris específics sobre humor, fins a seminaris polítics, d'economia... que tinguin a veure sempre amb la comunitat iberoamericana de nacions."
La fundació Casa Amèrica Catalunya és descendent de la Casa Amèrica de Barcelona, fundada el 1911, i hereva de l’Institut Català de Cooperació Iberoamericana. S’estructura en cinc àrees: audiovisuals, literatura, exposicions, debats i conferències.
Alberga un centre de documentació i gestiona 225 beques de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECI) cada curs i destina diverses partides econòmiques per a projectes de cooperació a l’Amèrica Llatina.